Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски празнува днес 55-ия си рожден ден. Директорът на Военномедицинската академия ще приема цял ден поздравления за празника си. 

Роденият в Дупница Мутафчийски завърша медицина в Медицинския университет в София през 1990 г., а от година по-рано е офицер в българската армия. От 1991 г. до 1993 г. началник на медицинската служба към поделение ІV километър − Генерален щаб. През 1996 г. завършва „Обща хирургия“. 

От 2017 г. е временно изпълняващ длъжността началник на Военномедицинска академия. 

В края на февруари стана началник на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, след като епидемията настъпи и в България. Именно в това си качество той добива по-голяма популярност сред българите.

Мутафчийски се превръща бързо в любимец на хората, които видяха в него авторитет, който ги насочва какво поведение да имат в създалата се ситуация.

Други обаче не го одобряваха заради строгия му тон и дори приемаха, че той им се кара. Фигурата на Мутафчисйки обаче стана дотолкова популярна, че на моменти измести от първото място и премиера Бойко Борисов. Той беше и най-често споменаван в медийното пространство. 

През март пък Мутафчийски се изяви с разтърсваща реч, в която призова хората да не се шегуват с вируса, а да спазват мерките. На 13 март бе наложено и извънредното положение.

"Не ме питайте за фризьорските салони и магазина за пирони! Предстоят ни времена на изпитания. Ще се загубят човешки животи!", обяви тогава Мутафчийски и поиска хората да не са безхаберни.

Самият генерал е споделял, че тази популярност не му се харесва и не се чувства комфортно. Предпочита да е известен сред колегите си, сред пациентите си, на които е посветил живота си. А в медицината и в хирургията Мутафчийски е от т.нар. светила. 

След спирането на редовните брифинги на Националния оперативен шаб медийните изяви на генерала намаляха. Сега той се появява рядко да говори пред журналисти. Често го виждаме обаче в ролята му на медик, ръководител, който се среща с бъдещите лекари в оперативната зала.