По-рано днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски обяви, че броят на заразените у нас с коронавирус вече е 825. От думите на шефа на ВМА стана ясно, че 141 души пък са излекувани, а 40 са смъртните случаи.

Малко след това ген. Мутафчийски изнесе тревожен факт при лечението на българите от COVID-19.

Сега стана ясно, че от новите случаи на заболели у нас има две млади момичета – те са от Русе и Варна.

Шестият заразен с коронавирус в Русе е жена на 28 години, която не се е завърнала от чужбина. Преди около седмица е проявила симптоми като болки в гръдната област, слаба кашлица и повишена температура в порядъка до 38.5 градуса.

Направила си е тест, който се е оказал положителен. Тъй като в момента е в добро здравословно състояние е поставена под домашна карантина за период от 28 дни.

Две са контактните й лица – мъжът, с когото живее на семейни начала, и неин колега от местоработата й. И на двамата са взети проби, като резултатът от изследването за COVID-19 на мъжа, с когото живее, се очаква да стане ясен по-късно през деня.

Колегата й от офиса, в който е работила, е с отрицателна проба. В съответната фирма са работили само двама души – младата жена и колегата й, който е с отрицателна проба, уточнява rusemedia.com. 

Двете контактни лица са поставени под 14-дневна карантина, като в случай, че приятелят на заразената излезе с положителна проба, то на него също ще му бъде наложена 28-дневна карантина. 

Взети са всички необходими мерки за социална изолация, в т.ч. и тримата получават храна и всичко необходимо от свои близки, без да имат пряк контакт с тях.
 
Така общият брой на заразените в Русенско стана шест, като същевременно първият напълно оздравял пациент беше изписан още вчера от инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“. Става дума за 51-годишния мъж, завърнал се от Австрия, който на практика беше и първият установен случай на болен от коронавирус в областта. 

За оздравял пациент се приема този, който е дал две отрицателни PCR проби. Подобен е и случаят на 67-годишната жена, която също беше настанена за лечение в инфекциозното отделение на УМБАЛ „Канев“.

Независимо, че и двете й проби са отрицателни, то тя ще остане под наблюдение за още около седмица в лечебното заведение, тъй като на направената нова рентгенова снимка се вижда все още наличие на пневмония.

Общият брой на лицата, поставени под карантина в Русенско от началото на въведеното извънредно положение в страната е 2886, като понастоящем под карантина в региона се намират 1056 лица, а за други 1830 тя вече е изтекла.
 
Междувременно стана ясно, че и във Варна има млада жена, заразена с коронавирус.

„След като в продължение на седмица във Варна нямаше нов случай на заразен с коронавирус, снощи стана ясно, че е заразено младо момиче, което преди две седмици е пристигнало от Лондон. 

Симптомите на заболяването се появяват късно, затова е много важно спазването на карантина“, коментира кметът на града Иван Портних.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!