Зимата е един вълшебен месец от годината, който ни носи не само студ, поводи за радост и празници, но и неща, които сме свикнали да използваме и консумираме само по това време.

Един от продуктите, които са станали неизменна част от този сезон и навяват асоциации за коледни и новогодишни трапези, не само у нас, но и на много други места по света, са мандарините. Мандарините обаче, не са характерни за нашите географски ширини и климат и пътуват дълго преди да бъдат изсипани върху сергиите на продавачите.

Именно заради това трябва са се внимава при избора и покупката на оранжевите цитруси, съветват руски експерти.

Според тях плодовете трябва да се избират, като внимателно се оглежда тяхната форма и цвят.

Плодовете трябва да са оранжеви или оранжево-червени, без черни петна.

По миризмата не може да се определи качеството на мандарините, казват експертите от Московския държавен инспекторат за качеството на селскостопанските продукти, суровини и храни.

Ако плодовете са толкова меки, че като ги натиснете с пръст, той потъва, не ги купувайте. Макар на външен вид да ви се струват хубави, те вероятно са гнили отвътре.

И ако сте привърженик на всеобщо разпространената теория, че наличието на свежи листа на мандарините, означава и свеж плод, то експертите имат разочароваща новина за вас - това е заблуда.

Всъщност листата на плодовете не са показател за качество и свежест, защото тези листа могат да запазват свежия си и зелен вид за дълго, дори и след като са били откъснати от дървото.

Мандарините могат да се съхраняват четири седмици при температура от 3 до 8 градуса по Целзий и да останат свежи и апетитни на пръв поглед.