Във връзка с получена информация за експлозия на морска мина в близост до черноморския курорт Костинещи в Република Румъния, Военноморските сили на Република България са предприели допълнителни действия за противоминно наблюдение, с цел осигуряване на безопасността на корабоплаването и предотвратяването на инциденти, съобщиха от Министерството на отбраната.

Поддържат се в незабавна готовност допълнителни сили и средства за реагиране при получаване на сигнали за наличие на плаващи мини и тяхното обезвреждане.

Както БЛИЦ съобщи, властите в Констанца се намесиха след силна експлозия в морето в района на кея пред хотел "Форум" в Костинещ. Селото се намира на брега на Черно море, на около 30 километра южно от град Кюстенджа.

Първите данни показват, че става въпрос за морска мина, а на мястото на инцидента е екип от водолази, специализирани в унищожаването на взривни устройства, съобщи „Румъния Джърнал“.

Това не е първият подобен инцидент в териториалните води на Румъния, след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

На мястото е екип от водолази EOD (Explosive Ordinance Disposal), специализирани в унищожаването на взривни устройства. В момента водолазите се отправят към мястото на инцидента с кораб на бреговата охрана.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук