Имаме съмнение, че ще има производители от сивия сектор. Няма от къде да се появи продукция за милиони изведнъж. Къде се продаваше тази продукция преди, попита председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев. 

Преди дни земеделският министър Десислава Танева предложи да се въведе задължение, според което всички търговски оператори да предлагат месна регионална продукция на производителя. Така 50% от щандовете в големите супермаркети трябва да бъдат отделени за родното производство.

"За да имаме 50% българска стока, значи да приключим отношения с търговци и да изхвърлим чуждестранни годни стоки", каза още той в сутрешния блок на bTV.

"Големият проблем не е само за производителите, които трябва да напуснат веригите, за да дойдат други. Проблемът е и за клиентите", коментира председателят на Сдружението за модерна търговия. 

"И към момента има много българска стока по веригите - 70%, ако трябва да сложим 50% регионални стоки, то трябва да изхвърлим и други български производители. Против сме регулацията против коректните български производители и потребителите", заяви Матеев. 

"Ще изгубим международните пазари, които спечелихме с много усилия", каза още той. 

"Когато има конкурентност, всяка верига иска да има български производител", коментира Матеев. 

"Имаме краткосрочни мерки - фермерите да продават стоката си пред веригите", завърши Йордан Матеев.