Моника Валериева взриви мрежата. Думите на плеймейтката идват относно размаха на коронавирусната епидемия у нас.

Красавицата успя да просълзи потребителите, разкривайки детайли около ужаса в болниците ни - как доктори трябва да се правят на Господ и сами да избират кой да живее и кой да умре. 

По думите на риалити героинята ситуацията е много тежка. Тя зове за по-строги мерки и отговорност у хората, защото заразата не се шегува и отнема човешки животи - тези на най-близките ни хора. 

Ето какво пише Валериева:

"България и COVID-19!

Днес ,мой много близък приятел (доктор-реаниматор и анестезиолог),има рожден ден.

Видях снимката му, която сподели в профила си с опит за самоирония, как ще прекара деня си...в ,,скафандър”, предпазващ от коронавируса. След това прочетох поста на Джуди Халваджиян и наистина искам да напиша, това което знам, това което видях с очите си, това което може би много от Вас знаят...

Още преди да затворят дискотеките, ми се обадиха приятели от една болница и ми споделиха, че положението е много зле...нямат легла! Нямат провизии, най-лошото, няма персонал! Говоря за доста хубава болница!!!

Казаха ми имахме 16 легла в интензивното ,направихме COVID отделение ,вече имаме 70 легла-не стигат!

В същото време, аз гледам гордите министри, как казват ,че легла има? Вечерта се срещнах с този мой приятел, който изглеждаше съсипан, мислих си че е изморен! Все пак е реаниматор и е виждал и губил много хора.

Това беше различно! Каза ми-нямаме респиратори Моника, обдишвал съм час и половина на ръка, защото ако спра, човека умира! Аз съм доктор и дори да загубя пациент аз знам, че съм дал всичко от себе си! В случая, аз не съм Господ, а трябва да избирам, кой да живее и кой да умре! На кой да сложа апарата-защото нямаме!

Половината сестри са болни от вируса...част от тях не искат да се връщат на работа! Още тогава ми казаха, молим се да затворят всичко!

Дискотеките няма да ни спасят...Хората не вярват във вируса, излиза доц. Мангъров и говори неща ,които хората искат да чуят за да се успокоят и е нормално, наплашиха народа всеки ден с новините!

Но вирус има, щама е по-агресивен,умират млади хора, умират повече хора без придружаващи заболявания!

Пишат глупости-този със сърдечно заболяване, онзи с белодробно! Хора COVID-19 е като спин! Не се умира от него, той предизвиква-инфаркт, белодробна емболия, белодробни заболявания, пневмонии, сърдечни проблеми, от тях се умира ,но те са предизвикани от този вирус!!!

Има резиденти-не знаят как! Не се заразяват! Има хора, прекарващи вируса леко, психически тежко! Има хора на ръба... а някой вече ги няма!

След това ми се наложи да отида късно през нощта до спешното отделение на една хубава болница. Със съмнение да апендисит! Беше прекрасно, че преди да вляза в отделението ми измериха температурата, сатурацията (апарат за измерване на кислорода-нормално е 100-99-98), заразените хора имат спад, преслушаха ми гърдите и тогава ме допуснаха да се оплача от ужасни болки!

Влязох впечатлена от нашите доктори...как излязох. Няма значение за мен, сложиха ми системи, погрижиха се за мен...но какво видях! Говоря за нещо от сорта преди 2 седмици! Телефона не спираше да звъни, хора с влошен коронавирус...отвън се вихреше скандал, че хора се молят за линейки, а линейки няма!

Екипите се опитваха да обяснят, че не са виновни те, трябва да се закупят! Не може да караш бебе в кувиоз, човек с рак, и накрая на деня и с коронавирус! Та, те молят всеки един ако не е наложително да не стъпва в болница, защото е пълно с бактерията!

За капак се почука на вратата и една жена крещяща, разплакана, съсипана, беше докарала баща си, настанен в инвалидна количка и обясняваше, молеше се на доктора, че баща и се е влошил за 3 часа, че е в безсъзнание, неадекватен, че умира...

Доктора я попита как е дошла, тя каза с колата си! Скараха и се, че не е звъннала в РЗИ за линейка и не може да се разкарва така с човек с вируса. Жената каза - обадих се - нямат!

Съобщих им, че тръгвам с колата си, баща ми умира! Продължаваше да се моли...доктора и каза истината! Няма легла, няма къде, няма! Обадете се на инфекциозна болница там да намерят свободно и да ви препратят към съответната болница! Затвориха и вратата! Аз вече ревях за тях! За нея доктора беше лош, а той съсипан!

Ходеше и си говореше сам - МИНИСТЪРА КАЗА Ч Е ИМА ЛЕГЛА...ДАДЕ 200 ОЩЕ! А ПЕРСОНАЛ ОТ КЪДЕ, САМО ЩЕ ЛЕЖАТ ЛИ НА ТИЯ ЛЕГЛА! НЯМА ПЕРСОНАЛ КАКВО КАТО МЕТНАХТЕ ЛЕГЛА????

След това сестрите и част от докторите смениха "ковид смяната”, защото няма персонал и искат не искат, отиват там! Излязох от там, вече гледах на рецепцията момичето, охраната, персонала с други очи!

Как са психически, физически? Как не се виждат с роднините си...После се замислих и пари да имаш, ако твой родител се разболее, то няма респиратор, то няма легла, то няма персонал!

И само да ви питам, бабите ни как са живеели и живеят с 300 лева на месец? Съжалявам да правописните и пунктуационни грешки!", завърши Валериева и призова за пълно затваряне на страната, както е на Запад.