Започваме с горещо време. Към нас идва африканска жега. Това заяви в ефира на Нова телевизия синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева. 

"Продължително време един циклон ни защитаваше от горещини, но носеше валежи. Първите две десетдневия на юни бяха прохладни с доста дъжд. Тази нощ в Източна България имаше краткотрайни валежи с гръмотевици. Днес също ще ги видим на Североизток", каза тя. 

"Това е първото рязко повишение на температурите, идващи от югозапад. Това обаче няма да продължи дълго. Все пак лятото започна", каза тя.

Стойчева призна, че освен жега, от Африка идва и прах: "Мътното небе сигурно всички го забелязаха вчера. Слънцето се виждаше като през марля."

Тя уточни, че високата концентрация на прах е била главно над западните райони.

По думите й няма да имаме рекорди тези дни: "Абсолютният екстрем за юни е 45 градуса. Сега няма да го стигнем", категорична е тя.

По думите й най-горещите дни през този месец ще са именно 24-и и 25-и юни. "Живакът ще достигне 40 градуса. На 24-и ще се вдигне до 38 градуса, главно в Западната половина на страната, а през следващия ден, топлината ще се повиши още малко, най-вече в Пловдив", добави тя.

"Водата е по-инертна отколкото въздуха. Към края на тази седмица все пак и началото на следващата ще има лек спад на температурите", обеща тя. 

"Сега температурите ще са по-високи от обичайните, но това застудяване ще ни вкара в обичайните за юни температури. Около 4-5 юли също ще има захлаждане", добави синоптичката.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната