Мощен атлантически циклон се отравя към България, всъщност вече попадаме в неговата периферия, затова са и тези съвсем като изневиделица валежи и бързо проясняване, пише meteobalkans.com.

Очертава се да обдухва студено с умерен до силен вятър поне до сряда – в Дунавската равнина ще брули доста неприятно с до 45-50 километра в час.
Но в Горнотракийската низина няма да се размине – в Пловдивското поле изгледите са за над 30 километра в час ветрове до сряда.
Проветрението – ето сега 3 дни ще бръсне студен вятър и няма да се създават условия за приземно струпване на най-студения въздух и по планините ще е най-студено, както си трябва. 

В периферията на циклона ще създадат условия за образуване на мощен средиземноморец, който обаче ще се изплаши от силния вятър и леко се очертава да ни заобиколи – ще хване малко Западна България тази нощ.

Ще повали и малко снежец, макар че студът няма да е много и циклонът бързо ще се изнесе към Беломорска Тракия и ще се върне пак на североизток и ще закачи Странджа и Южното Черноморие – там са със зимен максимум на валежите, така че трябва с наближаването на разгара на зимата. 

Сняг в Рила и Стара планина още тази нощ

Най-много се очертава тази нощ да натрупа по старопланинското било – 5-10 см, и малко на североизток, традиционните снежни колоси – Източния Предбалкан и Източна Стара планина са с по 1-2 см за тази нощ. 
Но според моделите значителни валежи по-скоро не се очертават – по 3-5 литра и в крайния югоизток може и до 10 литра.

Студът ще достига пик във височина вторник около обяд и над Софийското поле ще е минус 8, но заради вятъра долу все пак ще прескача нулата през деня, няма да е съвсем леден ден, най-високата максимална в столицата за новата седмица се очертава да е утре – малко над 4 градуса.

Вторник едва ще прескочи нула, а в сряда с изтъняване на студа може и до 2 да ги докара, но утрото ще е много студено – около -4 и може да стане най-мразовито за седмицата, ако не се реализира съботния леден минимум от почти -7.

Вятърът ще е доминанта, от Атлантическия океан само вятър хваща по нашия край

Средиземноморецът ще направи впечатляваща – от Бяло море ще поеме на североизток, ще се възкръсне над северната част на Черно море и над Азовско, после ще навлезе в Черноморската низина.

Ще поовлажни най-сериозно в този район и ще започне  да се връща, поемайки на северозапад, запад и ще блокира някъде над Украйна, ще ги поснежава известно време.

А и у нас за кратко в четвъртък ще обърне от югозапад, то ще е толкова за малко, но понеже няма да има инверсии ще се усети поомекване. и за уикенда нов снежно-мразовит сценарий с мощен средиземноморец.

Изгледите са за най-много сняг в Рила – около 40 см, за Родопите – 30 см, за Стара планина – 20 см, а в Дунавската равнина може да хване по 5-6 см, в Горнотракийската низина по 1-2 см. ГФС е щедър и ако стане по настоящия сценарий, ще има достатъчно естествен сняг за старта на новия ски сезон.
И ще има условия за задържане, тъй като мощни южняци засега не се очертават, които да вдигнат до 17-18 градуса температурите, а само съвсем символични затопляния. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.