Мощно земетресение с магнитуд 6.3 по Рихтер удари гръцкия остров Крит, съобщава Европейският сеизмологичен център. Издадено е и предупреждение за опасност от цунами.

По предварителни оценки на гръцкия институт по геодинамика епицентърът на труса е бил на 30 километра югоизточно от селището Закрос в източната част на острова. Дълбочината на труса се оценява на 5 километра.

Гръцката информационна агенция ANA-MPA, цитирана от Фокус, съобщава, че към настоящия момент няма настъпили данни за пострадали или разрушения след земетресението с магнитуд от 6,3 по скалата на Рихтер, което удари острова в 12:24 часа местно време (съвпада с българското време).

Справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показва, че епицентърът на труса е бил на 124 км изток-югоизток от Ираклион и на 51 км югоизточно от Сития, с дълбочина от 10 км.

Геодинамичният институт на Националната обсерватория в Атина представи данни, според които епицентърът на труса е бил на 23 км източно от Закрос, а дълбочината му е била на 8,2 км.

В последвалите минути най-големият гръцки остров бе разлюлян от серия вторични трусове със сила между 2,8 до 4,1 по Рихтер.

Близо 4000 домове на Крит бяха обявени за негодни за обитаване след земетресението с магнитуд от 5,8 по скалата на Рихтер, което удари острова на 27 септември.