Първият ден на седмицата започва с облачно време в часовете преди обяд. Тук там в Предбалкана рано сутринта ще прехвърча сняг. Още около обяд от запад облачността ще намалява.

До края на деня облаците ще са само в източните райони. Около обяд ще е най-силен и вятърът. Неговите пориви ще са по-осезаеми в Източна България.

Температурите днес в топлата част на денонощието – между 0 и 5 градуса. По-топло – по западното поречие на Дунав, в централните части на Южна България и в Югозапада. 

В планините – слънчево време със силен вятър по високите части. Най-силни пориви се очакват в източните дялове на Стара планина и по склоновете на Родопите. Температури в планината – между 0 градуса по високото до към 4-5 в ниското.

Мощен циклон се развива в западната част на Средиземноморието. Бурята ще изсипе цялата си мощ под формата на обилни валежи от дъжд и сняг в източните области на Испания, Балеарските острови (Ибиса, Майорка и Менорка), както и островите Сардиния и Корсика. 

В сила е код червено в някои райони с предупреждение за снежни виелици, ураганни ветрове и опасност от наводнения. Ако в следващите 48 часа пътувате към Валенсия, Барселона и Аликанте подгответе се за лошо време с възможни усложнения на трафика и по летищата.

Балканите от друга страна попадат под влиянието на антициклон, който до края на седмицата ще ни осигури сухо време. Дневните температури ще скочат до 10-15 градуса в сряда. След това очакваме нахлуване на малко по-студен въздух в четвъртък и петък с дневни температури около 3-4 градуса и силен вятър. Но през почивните дни термометрите отново ще тръгнат нагоре със стойности до над 10 градуса.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната


Източник: Нова телевизия