Министърът на транспорта Ивайло Московски разпореди проверка на ситуацията с пътниците на авиокомпания "Wizz Air", поради зачестилите случаи на продажба на повече седалки от наличния капацитет, съобщават от министерството.

Инспекторите на главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) ще извършат наземни проверки на самолетите, на документацията и екипажите на превозвача, както и дали компанията е спазила задълженията си за гарантиране на правата на пътниците. Българската страна няма право да извършва цялостна проверка на дейността на авиокомпании, регистрирани в други държави.

Затова ГВА ще изпрати официално писмо до унгарските авиационни власти, които са надзорния орган на "Уиз ер", да извършат пълна проверка на авиокомпанията и да дадат обяснение за причините за възникналата ситуация.

Ако има нарушени права на пътниците, ГВА има право да провери всеки индивидуален случай. Ако авиокомпания, която и да е тя, наруши правата на свои клиенти санкцията е от 2000 до 5000 лв.