Трети месец вече Карловският районен съд остава без насрочване на наказателното дело от частен характер No 241/2018, заведено срещу зам.-кмета на Сопот Николай Новаков, научи БЛИЦ от свои източници. Делото трябваше да бъде образувано още през месец април по искане на г-н Бранимир Ботев, директор на EISA.

От тогава до сега няколко наказателни съдии от Карловския районен съд отказват да водят делото и си правят сами отвод, защото били близки и се познавали с подсъдимия зам.-кмет на Сопот Новаков. Топката се прехвърля от един съдия на друг съдия, като накрая за докладчик е определена съдия Дарина Попова, която е граждански съдия. Тя представлява III граждански състав на Карловския РС, но й дават да води наказателно дело, по което тя да бъде съдия-докладчик. „Дори само това обстоятелство е достатъчно, ако бъде осъден Новаков решението да падне на следваща инстанция.“, коментираха пред БЛИЦ юристи. Зам.-кметът на Сопот Николай Новаков стана скандално известен след като Антон Тодоров постави публично въпроса, че Новаков има десетки криминални регистрации за множество измами, хулиганство, подкуп на данъчни служители, кражби и др. 

Името на Новаков и фирмата му „Екстрасенс“ се свързват и с придобиването на сопотския хлебозавод, както и със започващите проверки срещу общината за тежки нарушения на финансовата дисциплина и сериозни задължения.

Наказателното дело, което така и не може да бъде насрочено в Карловския районен съд срещу Новаков е по чл. 148 във връзка с чл. 147, ал. 2 от НК, което предвижда лишаване на свобода до 3 години и глоба до 5 000 лв., като утежняващо вината обстоятелство, ако деянието е извършено от длъжностно лице, каквото се явява Новаков. 

БЛИЦ припомня, че след изнасяне на скандалните факти, свързани със зам.-кмета, БСП сне политическото доверие от него и го изключи. Новаков, обаче продължава да бъде зам.-кмет на общината и да се разпорежда с нейните финанси, като междувременно оповести обстоятелството, че е посетил център за психично здраве и се е сдобил с документ, че е „психично здрав, въпреки екстрасенските си заложби“.

Опънал ли е някой чадър над Новаков или Карловския районен съд просто проявява мудност, от която зам.-кмета се ползва, предстои да видим?

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ