Можете да съхранявате почти вечно тези 10 продукта
10. Ориз
Най-добрата температура за съхраняване на ориза е около 5 градуса, в специални кутии или стъклени буркани. Ако спазвате тези условия, тъй може да се запази цели 30 години, при това няма да промени вкусовите си качества.
9. Сухо мляко
Сухото мляко, произведено по всички технологични стандарти, може да се съхранява неопределено време, без да променя хранителните си стойности и качества. Единственото условие за това е продуктът да се съхранява в херметически затворен съд.
8. Соев сос
Ако е отворен, соевият сос може да издържи без да се разваля до три години. Ако е в херметически затворен съд и много повече – всичко зависи от качеството на продукта.
7. Кленов сироп
От Асоциацията на производителите на кленов сироп уверяват, че неотворен, трайността му де факто е безсрочна. Дори и след отваряне на опаковката кленовият сироп може да издържи до няколко години, ако се държи в хладилник.
6. Фасул
Научни изследвания установили, че дори след 30 години фасулът не променя вкусовите си качества, въпреки че бобените зърна променят външния си вид. Това означава, че може да не изхвърляте фасула и други бобови растения поне 30 години.
5. Сол
Като имаме предвид, че солта е минерал, а не хранителен продукт, на практика е невъзможно тя да се развали. Разбира се, заради влагата този продукт може да се превърне в голяма твърда буца, но след разбиването ѝ, пак ще си остане сол. Между другото, трайността на йодираната сол е около година. След това йодът се изпарява, но солта не променя вкусовите си качества.
4. Силен алкохол
Срокът на алкохолни напитки като ракия, водка, уиски, ром, коняк никога не изтича. Основното правило е да ги съхранявате на тъмно и хладно място, в добре затворени бутилки.
3. Ябълков оцет
Ябълковият оцет е още един продукт, чиито срок на годност никога не изтича, ако го съхранявате по правилния начин. За да го запазите възможно най-дълго, дръжте оцета в оригиналната бутилка на тъмно и хладно място.
2. Захар
И тя като солта може да се запази изключително дълго време, особено, ако е запечатана добре. В противен случай тя ще абсорбира влагата от помещението и ще се втвърди, но това няма да промени вкусовите ѝ качества. Това важи както за бялата, така и за кафявата захар.
1. Мед
Медът е уникален продукт, който може да се съхранява вечно. Неговата структура и състав са изключително неблагоприятни за бактериите. В добре затворен съд той няма да се развали никога.
Между другото, по време на разкопките в една от египетските пирамиди открили делви с мед. Учените установили, че възрастта му е около 2 хиляди години, но все пак той бил годен за консумация. В Грузия пък археолози открили мед на 5 500 години, който лично опитали. Вкусът въобще не бил променен.
Източник: 10te.bg
Последвайте ни
0 Коментара: