Снимка, публикувана в най-голямата софийска група в социалната мрежа Facebook, предизвика вълна от коментари. На нея се вижда как дете е надигнало шише с бира. В същото време мъж, който по всяка вероятност е неговият баща, е седнал на пейката и гледа в своя мобилен телефон.


"Така се гледа дете което трябва да е на градина, но вместо това пие бира в кв. Захарна фабрика", пише възмутена жената, направила снимката.

Дали детето е отпило от бирата не може да се каже с абсолютна сигурност, но на снимката ясно се вижда как то е допряло шишето до устата си.

Случката се е разиграла в парк в столичния квартал „Захарна фабрика“. Детето е на видима възраст 3-4 години.

Под публикацията има стотици коментари. Някои хора считат, че бащата трябва да бъде наказан подобаващо. Други са на мнение, че в бутилката може да има налята вода, а не бира. Трети критикуват жената, която е направила фотографията, че не се е намесила:

„Бащата цъка на телефон, чавето пие бира – идилийка.“

„То па една държава.“

„Докато подобни индивиди имат право да гласуват и да взимат помощи, държавата ще си е на същия хал.“

„А защо не е на градина? Защото има места, но през 5 квартала, ако са кандидатствали?“

„Нали взима помощи циганинът!“

„Има и такива бащи.“

„Без помощи за такива.“

„Бира ли е или вода в бутилка от бира?“

„Може и ракия да е, нали.“

Други коментират, че в шишето може да има вода:

Дали от Агенцията за закрила на детето ще се сезират след публикацията във Facebook и ще направят проверка по случая предстои да разберем.

През месец януари тази година друг случай с публикуван в социалната мрежа Facebook клип предизвика сериозна обществена реакция. На него се виждаше как 3-годишно дете пие бира, а възрастните около него се забавляват и дори му казват „Наздраве“. От видеото ставаше ясно, че детето е в неадекватно състояние.

Със случая тогава се заеха от Дирекция „Контрол правата на детето“ към Държавната агенция за закрила на детето. Те обявиха, че ще сезират и ГДБОП и МВР.

  •