По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посолството на България в Китай оказва пълно съдействие и подкрепа на пострадалия български гражданин още от самото начало на приемането му в болница на 10 март. Това заявиха от пресцентъра на МВнР пред БЛИЦ във връзка с информацията, че падналият от мост Николай и майка му тънат в мизерия в Китай.

„Посолството, съгласувано с МВнР и МЗ, гарантира пред болницата в Пекин, че разходите по извършените две животоспасяващи операции и цялостното лечение на пострадалия ще бъдат платени, дипломати от мисията ни в Пекин и служители в МЗ дариха лични средства за лечението“, уточниха още от Външно министерство. 

Те поясниха, че в интернет-пространството в Китай е била организирана и благотворителна кампания за набирането на допълнителни средства. Към момента събраните средства позволяват напълно да бъде финансирано лечението на пострадалия в болницата, както и да бъдат покрити необходими допълнителни негови разходи. 

„Завеждащият Консулската служба в посолството Даниела Николова всеки ден посещава пострадалия в болницата. Министерството на външните работи съдейства за отпътуването и пребиваването на майката на нашия сънародник в Пекин, където тя пристигна на 2 април 2019 г. Тя е настанена в апартамент на посолството и е придружавана от завеждащия Консулската ни служба в Пекин. След като успешно беше подложен на две животоспасяващи операции, пострадалият български гражданин в Пекин постепенно се възстановява“, заявиха още от пресцентъра на МВнР.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!