Граничните полицаи да бъдат и пътни полицаи. Такава промяна в правилника за работата на Граничната полиция предлага МВР.

Ако тя бъде приета, граничните полицаи ще могат да спират автомобили и да глобяват нарушители в периметъра на пропускателните пунктове и граничните зони.

Освен мигранти, граничните полицаи да хващат и глобяват нередовни шофьори, предвижда проектът.

„Сега само пътните полицаи могат да пишат акт или фиш. Двойният контрол в граничните райони и КПП - така ще намалим нарушителите“, обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

„Само и единствено ако се плащат глобите, това е единият от начините да пречупим това чувство на безнаказаност, което от години царува по българските пътища“, допълни още той.

Пътните полицаи понякога пътуват с часове до мястото на инцидента.

„Особено при опитите да бъдат транспортирани да кажем група мигранти от точка А до точка Б, доста често се установява, че водачите не притежават примерно свидетелство за управление на моторно превозно средство“, коментира пред bTV Радослав Кулеков, заместник-директор на ГД "Гранична полиция".

Според синдикатите реформата е възможна с планираните още хиляда гранични полицаи. 

„Да преминат съответното обучение по административна дейност, защото това си има своята специфика, коренно различна от функциите, които е изпълняват в момента“, посочват от Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Ако бъде прието, решението ще влезе в сила до месеци.