Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция за приемането на България в Шенген. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той припомни, че България е посетена от мисия, включваща експерти от Австрия, Нидерландия, Германия и Испания, които са проверили на място нашата готовност за влизането ни в Шенген.

„Заключението на комисията е, че България отговаря на всички условия да бъде член на Шенген. Този път в комисията имаше представител на Нидерландия, която предишните два пъти не изпрати такъв“, посочи министър Стоянов в сутрешния блок на БНТ.

Той смята, че въз основа на заключенията на тази комисия на България ще й бъде по-лесно следващата седмица по време на поредния Съвет в Брюксел. Според Стоянов през последните месеци има индикации, че може да има обрат по отношения на България в положителна посока.

В тази връзка той изброи визитата на председателя на австрийския парламент, положителния доклад на Европейската комисия, неотдавнашното ни участие в Глобалния алианс срещу каналджийството, където министър Стоянов е направил едно от основните изказвания.

Цифрите са изцяло в наша полза. Преобърнахме тенденцията. 176 хиляди опита за незаконно преминаване на българо-турската граница имаме от началото на годината“, заяви вътрешният министър. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук