Международните пътувания бяха тема-контрапункт по време на пандемията и проблемът с преминаването на границите предизвика много разгорещени дебати, пише MyLondon.

Вече започнахме да се радваме на летните месеци и много британци искат да узнаят дали могат да се отдадат на почивка в чужбина или отново да търсят „престой“ в близост до дома.

Въпреки нарастващия брой случаи на Covid тук и притесненията около варианта Делта (индийския вариант), много държави ще посрещат ваксинирани британски туристи, за които няма да е необходима карантина при пристигане.

Въпреки това тези страни са все още в жълтия списък на Обединеното кралство и макар че на практика пътуванията до тях не са незаконни, правителството е против посещение с цел почивка и изисква 10 дни изолация при завръщане.

Вижте всички държави от жълтия списък, които приемат ваксинирани британци без изискване за карантина.

България

България е отворила границите си за всички британци - и в двата случая: когато са ваксинирани и когато не са ваксинирани.

Гражданите на Обединеното кралство са освободени от задължението да представят PCR тест или антигенен тест.

Хърватия

Хърватия също отваря и в двата случая: т.е. за ваксинирани и неваксинирани британци.

Туристите трябва да представят доказателство за ваксинация, негативен PCR или антигенен тест или доказателство за възстановяване от Covid.

Също така трябва да представите резервация и преди заминаване да попълнете специален онлайн формуляр.

Дания

Напълно ваксинираните туристи от Великобритания не се нуждаят от основателна причина за допускане в страната. Също така не са необходими тестове и самоизолация.

Все пак, налице е условието да сте приели втората доза минимум две седмици преди пътуването.

Франция

Страната отвори за ваксинираните британци по-рано този месец и за тях не е необходима карантина, но все още остава изискването за представяне на негативен резултат от тест за Covid-19.

Тези, които не са ваксинирани, трябва да посочат основателна причина за посещение.

Гърция

Гърция приема британски туристи, които могат да представят доказателство за приемане минимум 14 дни преди пътуването на двете дози ваксина против Covid , както и неваксинирани туристи, които могат да представят негативен резултат от PCR, направен в рамките на 72 часа преди пристигането.

Италия

Британците могат да посещават Италия с цел почивка в случаите, когато са напълно ваксинирани срещу Covid-19 ( т.е. при наличие на две дози от одобрена ваксина ) или ако представят негативен резултат от Covid тест (PCR или антигенен тест) , направен в рамките на 48 часа преди пристигането им.

Малта

Малта отвори отново за британците – но независимо от ваксинационния ви статус, трябва да представите негативен резултат от PCR тест, направен поне 72 часа преди пристигането. (Ще бъдете помолени да го представите преди качването си на самолета.)

Мароко

Ваксинираните британци може да влизат в Мароко - трябва да сте извършили ваксинирането поне две седмици преди пътуването.

Португалия

Ваксинирани и неваксинирани британци се приемат с цел почивка в Португалия.

Необходимо е да представите негативен резултат от PCR или антигенен тест. PCR тестът трябва да бъде направен в рамките на 72 часа преди пътуването, а антигенния тест в рамките на 24 часа преди пътуването.

Испания

Ваксинирани и неваксинирани британци може да посещават Испания без изискване за тестове и карантина.

Има някои изключения – пр. в случаите на туристически престой на Канарските острови, ако сте били в „рискова страна“ за период от 14 дни, пристигате на Балеарските или Канарските острови от континентална Испания или пристигате по земя от Франция.

Сейнт Лусия

Ваксинираните туристи са изключени от 14-дневната задължителна карантина за острова. Понастоящем това е валидно за пътуванията до 30 юни.

Все още е необходимо да представите негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането, паралелно с извършването на скрининг при пристигането и попълване на специална форма преди заминаване.

Тайланд

Тайланд все още не е отворен за туристи, но се очаква от месец юли Пукет да започне приемането на ваксинирани туристи без изискване за карантина.

Възможно е това постепенно да се случи и с други райони в Тайланд, като се очаква страната напълно да отвори за ваксинирани туристи от октомври нататък.

 

Има много дестинации в жълтия списък, които са отворили за ваксинираните британци в условията на ограничени изисквания за карантина.

Пр., в Барбадос мерките за карантина са разхлабени за тези, които са се ваксинирали, като им се позволява да прекарат по-малко време в самоизолация. На ваксинираните гости също ще се позволява по време на карантината да се придвижват в своя хотел, съгласно въведените там правила, като карантината им ще трае приблизително от един до два дни.

Гренада e друга дестинация от жълтия списък, която все още изисква карантина за ваксинираните британци, но и тук максимумът е до 48 часа, според The Mirror.

Междувременно из малкото страни, включени в зеления списък, само Гибралтар и Исландия са отворени за туристи - като последната е отворена само за тези, които са напълно ваксинирани, заключава MyLondon.