Мъже се редят на опашка, за да припознаят чужди бебета при раждането, пише вестник "24 часа". След седмица ги взимат при изписването като свои, а месец след това законните им съпруги осиновяват официално детето.
Тази схема действала в българските болници, съобщава пред изданието достоверен източник. "Има неофициални списъци за такива семейства, които прескачат бюрократичните бариери, а децата не отиват в приюти", обяснява експертът.
Скандалът станал в АГ болницата "Шейново" може да осветли схемата. ДНК експертизите у нас са все още твърде скъпи и дори да се разбере, че това не е биологичният баща е минала вече поне година, през която бебето е живяло с новите си родители и вече не е в негов интерес да бъде отнето. За всяко дете в риск болницата е длъжна да уведоми районната служба на "Социално подпомагане" в рамките на 24 часа.  "Изпратените сигнали от тях са заведени 2 пъти при нас и в момента се проверяват и обобщават", каза Цветанка Горчева, шеф на дирекцията. Тя е категорична, че ще докладва колко деца са подадени от болницата до този момент. Информацията можело да се засече в актовата книга на болницата. Според доц. Атанас Щерев условията нерегламентирани практики са налице. "Контролът е изключително труден, тъй като е свързан с нарушаването на съкровенни тайни. От една страна, майката е в тежка ситуация и не иска това да се знае. От другата е семейството без деца, което иска по най-бързия начин да си осинови. Всички са въвлечени", категоричен е доцентът. "Ако има нещо, което не е наред в АГ болница Шейново, значи и във всички АГ болници е така, тя не може да бъде изключение. Ако става дума за схема, тя много трудно може да се докаже", категоричен е доц. Щерев. / БЛИЦ