На летище София кацна първият самолет с българи от Великобритания, след като падна забраната за полети от Острова заради открития там нов щам на COVID-19, предаде БГНЕС.

Още преди да излязат от терминала на аерогарата всички пристигащи се изследват на място с бърз антигенен тест, съгласно новата заповед на здравния министър. Днес се очаква да кацнат общо 8 самолета от Обединеното кралство.
 

Ако пътник даде положителен резултат, той ще трябва да е под 14-дневна карантина, а при отрицателен - тя е 10 дни. Много хора обаче недоумяват защо трябва да бъдат изолирани, при положение, че са дали отрицателна проба.

"Има недомислици и неяснота", категоричен е Божидар от Костенец, който е избрал да прекара Коледните празници в родината си, въпреки усложнената противоепидемична обстановка.


 

Като международен шофьор и служител в международна транспортна компания във Великобритания, той разказва за транспортния хаос, който бе предизвикат с налагане на забраната.
 

"Имаме шофьори-българи в Дувър, които се опитват да напуснат сухопътната граница вече трети ден. Границите вече са отворени, но има задръстване, както и изискване на френските власти за негативен PCR тест. Поради тази причина имаше забавяне, сблъсъци с полицията. Положението не е никак добре", посочи той.