Опасност от зарази и болести дебне третия по големина район на София - „Красно село“. За това алармират гражданите от фейсбук групата „Красно село - инициативност и решения за бъдещето“. Причината е в поредното незаконно сметище, на което от месеци се трупат и гният огромно количество изсъхнали дървета, клони, растителни отпадъци, пластмасови шишета, найлонови чували, употребявана тоалетна хартия и всякакви други битови отпадъци.

Още по-скандално е, че опасното бунище на ул. „Житница“ се намира само на метри от 145-та ЦДГ „Българка“ и бензиностанцията срещу нея, споделят хората. Те са категорични, че струпването на толкова голямо количество запалими отпадъци е абсолютно недопустимо и опасно.


„От известно време дори забелязваме плъхове, които са толкова големи, че налитат на бездомните кучета и котки. Големината на гнусните твари достига до 750 грама“, разказа очевидец. „Страх ме е като се замисля какви болести могат да плъзнат“, споделя разтревожена майка на малко момиченце от близката детска градина.

Още повече, това не е първият подобен случай на подобно безобразие в район „Красно село“. Незаконните сметища тук никнат като гъби от поне две години, а кметицата Росина Станиславова се прави, че проблем не съществува.

Припомняме, че само преди няколко месеца отново след сигнал в социалната мрежа, БЛИЦ публикува материал за друго нерегламентирано сметище в района – бунището, по протежението на ул. „Костенец“ в кв. „Лагера“. Още тогава, при съвместна проверка на РИОСВ и Столичния инспекторат бяха открити множество битови отпадъци и купища умрели животни - отново потенциален развъдник на зарази. На кмета на района - Росина Станиславова беше възложено в срок до 01.02.2022 г. да предприе действия по почистване на установеното нерегламентирано сметище. Срокът за почистването на терена обаче не беше спазен, а на Община „Красно село“ беше наложена административно наказание - "глоба" в размер на 5000 лв.


"Крайно време е данъците на хората да отиват за реално подобряване средата на живот, а не за глоби вследствие на некадърно управление!", недоволстват гражданите от района, които очакват адекватни действия от районната администрация. Сега те настояват за предприемането на спешни и адекватни мерки по премахване на поредното нерегламентираното сметище, а не просто за глоби, които няма да помогнат на квартала по никакъв начин.