Поне 1500 души протестират вече пред Народното събрание. Сред негодуващите са студентите, земеделци, майки, пчелари и кардиолози. Един от организаторите Ивайло Стоименов заяви, че основното искане на протестиращите групи е оставката на вътрешния министър Михаил Миков, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Стоименов каза, че миналата сряда /14 януари/ в 9,30 часа сутринта е получена бомбената заплаха, но попита защо полицията не е отреагирала своевременно и защо депутатите не са били изведени от полицията от Народното събрание навреме. Той обяви, че случаят с бомбената заплаха е измислица на МВР и цитира член 174 от Наказателния кодекс, където се казва, че който манипулира хората, се лишава от свобода за две години. Стоименов попита още защо не Бойко Борисов е подписал заповедта за прекратяване на митинга, а неговата заместничка Юлия Ненкова. Той зададе въпрос защо провокаторите, които са били около 50-ина души, не са разкарани веднага и защо 150 човека са били арестувани, а не тези 50. Той даде пример, че в Латвия на гражданския протест, който е включвал 20 000 души, са арестувани 150. Това не е държава на гражданите, а полицейщина, каза Стоименов. Протестиращите са най-разгневени на Михаил Миков и цитираха негово изказване, че на протеста миналата сряда е можело да има и повече полиция. Те разтълкуваха това изказване като заплаха и пожелаха до този петък Миков да си подаде оставката, а полицаите, които са били невинни граждани, да бъдат съдени. Ако не си подаде оставката в петък, след седмица ще обявим заповед за уволнение на цялото правителство, защото не искаме повече кървава сряда, заявиха протестиращите, като визираха кървавата неделя в Ирландия и даже си пуснаха U2 с едноименната песен. Един от организаторите на протеста Димитър Туджаров - Шкумбата, призова гражданите, ако забележат провокатори около себе си да клекнат, за да не отнесат някоя палка по главата. Негодуващите скандираха "Оставка" и "Махайте се боклуци". На въпрос на БЛИЦ кой очакват да дойде на власт, доста хора не бяха наясно с исканията и кого предпочитат, но само се молеха да не са братя Галеви.
Организаторите на митинга казаха, че ако не бъдат изпълнени техните искания, ще призоват към гражданско неподчинение и всеобща стачка на 28 януари от 15,00 часа.

Сред исканията на студентите са министърът на вътрешните работи Михаил Миков да подаде оставка, заради събитията от 14 януари, да бъдат преустановени заменките на горите, строителството в Иракли, пчеларите също поставиха редица искания. Общо исканията на протестиращите са шест страници.

Митингът пред парламента се превърна в рок концерт. Васко Кръпката изпя няколко песни, както и Дичо. Той започна да крещи от импровизираната трибуна "Оставка", "Вън мутрите от парламента", "Ние сме смели, да го духат всички страхливци".

Земеделската производителка Албена Стоименова заяви, че са й омръзнали едни и същи мутри, които само да се въртят в Народното събрание на ротационен принцип, а земеделските производители едвам да свързват двата края в същото време. Всяко следващо правителство трябва да се съобразява с тези, които произвеждат хляба, бе категорична тя.
Дойдохме с тракторите си да протестираме, но нито едно от нашите искания не беше изпълнено, каза Симеонова. Тя даде пример, че не може в ЕС преките плащания да са 40 евро на декар, а българският производител да се моли за 10 евро/декар. Стоименова заяви още, че у нас производителите продават доматите си за 7 стотинки, а от Турция и Египет се внасят домати на още по-ниска цена, което убива българското производство. Тя заяви, че земеделските производители не са против турците и циганите, а против ДПС, чиято политика на практика ликвидира българското производство.

Председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Андриан Цаконски заяви, че ядем изключително мръсна храна. "Ние ядем палмово масло и ирландско месо, а знаете, че всички болести тръгват от храната", заяви той по повод факта, че българското производство не е защитено.
Цаконски коментира още, че случаят със сигнала за бомба пред парламента, е изцяло политическа поръчка и това е не защото политиците са толкова умни, а защото ги е страх. Ако не подадат оставка, заслужават лопата по врата, каза той.
Десислава Вангелова, БЛИЦ