Къщите за гости са най-бюджетния вариант за посрещане на Коледа и Нова година.

Опциите за Нова година и следколедните празници варират между 500 и 5000 лева в зависимост от категорията, нощувките и това какво включват пакетите. Това каза пред "Фокус“ д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма. 
 
По думите й българските туристи са верни на своите предпочитания. "Много често различни компании и семейства избират за втори, дори трети път, едно и също място, където са останали доволни, харесват храната, вината, условията за ски и разходки в планината.

Това важи и за големите комплекси и курорти, но и за малките къщи за гости. Българският турист има традиционно и много ясно изразено отношение за начина, по който иска да преживее празника. Тези предпочитания са и в основата на пакетите и офертите, които подготвят нашите колеги. Те са изцяло според вкуса на гостите“, обясни тя. 

Според д-р Полина Карастоянова има възможности за всеки вкус и бюджет. 

"Нискобюджетните пакети са по-скоро в къщите за гости, в хижите и в хотелите, които са с по-ниска категория, но това съвсем не означава, че преживяването не е според очакванията. Напротив – има туристи и гости, които имат подчертано по-скромно, здравословно и спокойно отношение към природата.

Там бюджетите са по-ниски. Но в по-голямата си част за нашите гости това е време за празнуване, а то има съответно своята цена“, обясни изпълнителният директор на Националния борд по туризма. 

Тя увери, че към момента туристическият сектор и бизнесът са напълно готови за зимния сезон. 

"Включвам планинските курорти в по-ниските части и познатите балнео и СПА дестинации. Направено е абсолютно всичко необходимо, за да бъдат подготвени инфраструктурата, съоръженията и пътищата. Нашите колеги от Пампорово, Банско и Боровец са подготвили пистите и хотелските комплекси и очакват своите гости.

Климатичните условия са благоприятни и ако температурите се задържат в тази посока, ще бъдат добра основа за естествен сняг и за красотата, която очакваме като туристи и гости“, каза експертът.

По отношение на чуждестранните туристи ситуацията е много динамична, изтъкна д-р Карастоянова. 

"Геополитическата ситуации, спокойствието и сигурността в района доста отчетливо се отразяват върху избора, който един чуждестранен турист прави за своята зимна почивка“, поясни тя, визирайки комплицираната ситуация в Близкия Изток. 

"2023 година беше много трудна за туристическия сектор. Бизнесът е крайно мобилизиран и подготвен да реагира при форсмажорни обстоятелства, но трябва да намерим възможност за два пъти повече консолидация на ресурси, усилия, мислене и позитивизъм в начина, по който подкрепяме и развиваме българската туристическа индустрия.

Имаме нужда от правителство, премиер и министър, които мислят в посока как да подкрепят конкурентоспособността на българския туристическия сектор, водейки се от добри пример на всички наши съседни страни“, коментира още тя. 

В навечерието на предстоящите празници д-р Полина Карастоянова пожела: "Туризмът, пътуванията и преживяванията са най-голямото богатство, което можем да оценим, особено след трудностите. Пътувайте и споделяйте тези пътувания с хората, които обичате. Само заради това животът си заслужава!“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук