Премиерът Бойко Борисов се пусна на живо в личния си фейсбук профил. Днес в програмата му е инспекция на напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Борисов е придружен от министърът на енергетиката Теменужка Петкова, както и няколко красавици.

"Е, виж какво време поръчах, да е топличко", пошегува се Борисов.

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца и газопроводът да бъде въведен в експлоатация през втората половина на 2020 г.

Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.
 

На инспекцията присъства и американският посланик у нас Херо Мустафа, както и посланиците на Гърция и Азербайджан.

"Най-хубавото е, че там където строим, а ние строим навсякъде, археолозите намират уникални неща, на 7000 години намериха каменни сечива. Много сме доволни от нашите археолози. Работят много бързо, повече хора, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти", обясни министър-председателят.
 

"Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", категоричен е той. 

По думите му този интерконтектор ни свързва директно с Александруполис."Искам да направи един бърз път Александруполис-Димитровград. Да свържем Черно море с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище, без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Това говорим сега да направим", разкри премиерът.

"Мисля, че предсрочно ще го открием", каза още той.