Eдва петима са санкционираните от екоинспекторите за паркиране на пясъка на плаж Болата край Каварна. Той е в границите на резерват „Калиакра” и според властите има строг контрол, съобщава bTV.

Разрешени са посещения с научна цел, преминаване на хората по маркирани пътеки, но не и паркиране на автомобилите на пясъка.

„Вчера имаше три реда коли тук, никой не взема мерки”, коментира обаче един от почиващите. Плажуващите недоволстват и от джиповете, които спират на брега, за да вадят лодките на риболовците.

Снимки на коли, заседнали във водата, се появяват и в социалните  мрежи. Сигнали до институциите обаче няма.

„Има по-големи лодки и рибари, които не са много добросъвестни и решават, че могат да влязат вътре във водата с високопроходимите си джипове, но много често остават.

Пък като останат, няма кой да ги изтегли и след това започват да търсят помощ от нас. Като докараме трактор да го изкарат, снимат нас”, разказва кметът на Българево Георги Георгиев.

Според кметицата на Каварна Нина Ставрева резултат от глобите няма: „Ние още от 2017 г. сме поели по пътя да се намери този регламент, за който всички жадуват и този плаж да бъде изваден от границите на резерват „Калиакра”.

Риболовците пък настояват да бъдат изградени подходи за пускане на лодките във водата.