Над 200 души се събраха на протеста, който се състоя на кея в местност Траката във Варна. Рибарите протестират срещу замянката, чрез която рибарското селище стана частна собственост на бившият зам.-министър вътрешните работи Явор Хайтов.
Нотариален акт за имота нямаме, но нашата стоянка е тук повече от 16 години, с разпореждането на тогавашния Народен съд, каза пред журналисти председателят а рибарската кооперация “Траката” Иван Копчев. Той уточни, че в момента, когато е тръгнало узаконяването на терена, е влязъл мораториума за придобиване на имоти по давност.

На рибарската стонка има 50 лодки. Ние нямаме никакво намерение да се махаме от тук, ще се борим с всички средства, каза още Копчев. Според него, след като се изчерпат законните средства, рибарите са готови и на гражданско неподчинение. Случаят се разследва и от ДАНС, съобщиха присъстващите.

По време на митинга бяха издигнати плакати с надписи “Съд за безочието на чиновниците осъществили замените.”, както и “Не искаме да се превърне в бетонна крепост, съхраненото от рибарите повече от 100 години зелено богатство”.  Членовете на рибарската кооперация “Траката” излязоха и с отворено писмо, до президента Георги Първанов, с което го призовават да направи всичко възможно за блокиране и анулиране на сделката. /Днес плюс