ВАС уважи частично жалбата на министъра на правосъдието срещу решението на ВСС, с което се отхвърлиха като недопустими част от наведените от мен основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Запознах се с определението и да, ще го обжалвам, то не е влязло в сила.

Това коментира пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Считам, че основанията за които ВСС е приел за допустими, производството по тях трябва да продължи и да се произнесе по съществото му днес. ВСС дължи отговор на обществото какъв главен прокурор има държавата и дали то е способно да търси отговор за неговите решения.", каза тя.

"В компетенциите ВСС е дали да спре съответни процедури. Наличието на конституциоонно дело не може да спре силата на един закон. Влизането в сила не може да бъде спряно с конституционното дело", констатира Йорданова.

"Ще бъде закрито спецправосъдието в края на юли. Това няма да възпрепятства гледането на висящите дела и образуването на досъдебни производства.", категорична е тя.

"Днес следобед ще има коалиционна среща , за да се сингронизираме. Все още Парламента не е в забава за избиране на членове на ВСС .", заключи правосъдният министър.