Парите за нелегалното преминаване на границата се оставят в офиси на улица "Цар Симеон" в София. Това разкрива в обширен репортаж италианският вестник "Кориере дела сера" в съботния си брой.

Той започва с разходка из каналджиите на софийската улица, предлагащи пакети за хора, които искат да стигнат Западна Европа.

Спешни мерки: Полицаи, въоръжени с пушки, сковават България заради атентата край Москва

В две страници с репортаж от София най-тиражният италиански всекидневник превежда читателите по стъпките на трафика на мигранти, уточнява "Телеграф". 

Лидер

Писателят и журналист Роберто Савиано, автор на култовия роман "Гомор", коментира за изданието, задавайки въпроса защо разследванията в Европа за мафията, контролираща този трафик, се ограничават само до главата на змията. Пратеничката на вестника в София Алесандра Мулия разказва как може да се стигне до трафикантите в България – те се откриват лесно чрез рекламни клипчета в TikTok.

В социален профил там, наподобяващ този на туроператор, "под лидерството на Ибрахим", се предлагат на арабски пътувания от Турция за България, а после и до Сърбия с включен шофьор и водач. Има дори видео, илюстриращо преминаване през пробитите ограждения на границата.

"Това са нелегални пътувания, рекламирани онлайн въпреки затягането на контрола на българското правителство по границите особено с Турция", пише вестникът. 

Стена

"Стената" по границата изглежда все по-надзиравана от хора, камери и дронове, предлагани от Европейския съюз (ЕС). "Фронтекс" утроява броя на агентите за надзор, за да се обезсърчат опитите за заобикаляне на забраните, но пътуванията продължават, посочва изданието. 

Ексклузивно в БЛИЦ: Страх тресе България заради ордите бежанци, опасността е голяма

Пратениците на вестника се преструват на бежанци от Турция, които искат да минат границата. От номера с британски код ги препращат към такъв с български, на който отговаря някой си Абу Маджид. Той уточнява, че кола ще ги придружи до зона на 3 км от сръбската граница, след това тя се минава пеша, а след още 3 км друга кола ще ги вземе и отведе до Белград.

Всичко това струва 1250 долара. Предлага се и възможност да го преведат през границата с най-интензивния трафик в Европа срещу сумата от 4200 долара.

Вестникът цитира шефа на "Гранична полиция" Антон Златанов, според когото "тази граница е подложена на най-много изпитания от всички останали, но че ситуацията в последните 6 месеца се подобрява". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук