Цветан Михайлов  - представител на синдиката на служителите, работещи в затворите коментира в предаването “Лице в лице” по БТВ, че днес са внесли искане, с което ще настояват да им бъдат предоставени резултатите от проверката след бягството на двамата затворници от Софийския затвор.

По думите му засега не могат да вземат страна. Според него комплексни са причините за бягството от затвора - най-вече подценяване и несъобразена органция. Той вметна, че международните стандарти отричат изолацията като средство за поправяне. Когато идва храна при затворниците, тя се проверява от един човек с матал детектор за кратко време, тъй като наздирателие са много натоварени с други дейности, посочи той. Реакцията на обществото не е изненада.

Отговорните лица в лицето на министрите, по думите му, следваше да дадат една по-ясна картина за случилото се. Той заяви, че категорично изключва твърденията, че само чистаката и социалният работник са реагирали на създалата се ситуация. Вече няколко години в местата за лишава от свобода липсва правилник за вътрешния ред в местата за лишава на свобода, заяви Михайлов. Това създава проблеми на надзорно-оранителния състав, посочи той.