Мигрантският натиск по границата продължава да е силен и това е проблем на цяла Европа, заяви пред БНТ главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров. Той обаче разкри, че част от полицейските служителите са изтеглени от границата заради задачите, които трябва да изпълнят по време на изборите. 

Тодоров съобщи също, че от утре започва общонационална операция срещу купуването на гласове, като уточни, че досега е имало подобни акции, но регионални. Целта била да се удари и корпоративен вот.

Въз основа на над 150-те сигнала, подадени до момента, които са проверяват, са образувани 26 досъдебни и бързи производства, заяви главният комисар. 

В хода на тези операции в различните региони срещу търговията с гласове, бяха разкрити и други престъпления - кражби, притежаване на наркотични вещества и са образувани над 250 досъдебни производства, добави той.

Главният секретар на МВР призна, че пияните и дрогирани шофьори са огромен проблем за МВР. Полагат се огромни усилия от страна на служителите на МВР за пречупване на тенденцията с пътната безопасност, уверява той.

„За времето от началото на август, когато стартира операцията, имаме над 1400 задържани да шофират пияни, а над 1250 са неправоспособните водачи. Над 700 са въртели волана докато са били под въздействието на наркотици“, съобщи Тодоров. 

На въпроса дали може да гарантира, че тези хора в момента не шофират, той отговори, че се прави това, което е предвидено в закона – отнемат им се книжките и се търси наказателна отговорност, когато има възможност. 

„Нормативната рамка е такава, че не гарантира, че когато се хване един дрогиран или пиян шофьор, той няма отново да седне зад волана. Това е сериозен порок. Опитваме са да променим законодателството и в момента има създадена работна група в МВР и в Министерството на правосъдието, която в следващият парламент ще внесе едни по-рестриктивни промени в посока ефективност на наказателното право“, заяви главният секретар на МВР.  

„Предлагаме завишаване на наказанията и невъзможност при тежки случаи след употреба на алкохол и наркотици. При катастрофа присъдата трябва да е ефективна“, добави той.

Парадоксът е, че при сключено споразумение водачите получават присъда, която е наполовина на административното наказание, което е недопустимо, жалва се Тодоров.

Той съобщи, че започват дисциплинарни производства срещу 40-те полицейски служители, разпънали чадър над Георги Семерджиев, който прегази две момичета с мощния си джип. 

„Помагачката Симона Радева е вече дисциплинарно уволнена. Има началници на сектори в „Пътна полиция“, които са му издавали наказателни постановления при положение, че в тези случаи е носел наказателна отговорност“, изтъкна главният комисар. 

Той потвърди, че шофьорът, причинил тежката катастрофа на Околовръстното шосе в София в нощта срещу неделя, е бил с над 1,7 промила алкохол и е бил дрогиран с кокаин. Очевидци разказват, че ту е изпадал в смях, ту – плачел под въздействие на дрогата и на алкохола, заяви Тодоров. 

Той разкри, че са хващани шофьори, които били напушени с марихуана домашно производство. Отглеждали си я в саксии, изсушавали я и после карали колите си дрогирани. 

„По политически причини на ръководни позиции сложиха служители с няколко години стаж, които нямат нужната професионална експертиза. Това води до демотивация на състава“, каза още Петър Тодоров. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук