Драмата между експриятелите и съкилийници Георги Недялков-Дългия и Георги Джендов върви към своя край, след като съдия Мариета Бушандрова от Районния съд в Бургас постанови оправдателна присъда относно заканата за убийство на Дългия, отправена към 43-годишния бивш гард на Митьо Очите.

Съдията реши, че няма достатъчно доказателства, които да подкрепят тезата на частния обвинител Джендов, че Дългия реално е искал да го убие, когато го нападнал с тейзър в Морската градина преди 2 години, пише "Флагман".

Припомняме, че зрелищният екшън между двамата се разигра на 29 април 2020 г., когато Джендов и Дългия се срещнали съвсем случайно около 07 часа заранта  в района на Северния плаж. По това време атлетът Джендов провеждал обичайния си джогинг.

Според първоначалните твърдения на единствения свидетел, също култова фигура от крими средите с инициали Т.Т., Дългия извадил електрошоковия пистолет тейзър, с който атакувал от упор жертвата си.

Забитите в тялото на му игли от провели електрически ток, разтърсили го и той се срутил безпомощно на земята. Получил гърч от електрическите вълни, останал парализиран за няколко секунди.

След което Дългия започнал да го налага по главата с дръжката на остър предмет - вероятно нож, тип късо мачете. Въпросният остър предмет обаче така и не е бил неустановен по делото.

В първоначалния разпит пред органите на реда Джендов е заявил, че спорът възникнал след груби квалификации на расова основа спрямо личността му.

Каза ми циганин, мръсен циганин, друго не ми каза. Аз го попитах какво става, но той си замина без да обясни”, разказал пред разследващите 43-годишният бургазлия.

Вследствие на мелето Джендов получил две порезни рани в областта на главата и едно охлузване между тях. Раните били дълбоки 0,5-0,7 см, едната била зашита с един конец, а другата - с четири.

Интересното е, че броени дни след случката, Георги Джендов, който е физически як и със спортно телосложение, поради което трудно би могъл да бъде повален, получи, по думите му пред разследващите, страхова невроза и промени показанията си, като заяви, че е бил заплашван и с убийство, опасявал се за живота си.

Според последните показания в досъдебното производство, докато Георги Дългия го налагал с крошета, крещял в лицето му и: „Ще те убия! Ще те убия!“. Интересно и още по-объркващо е,   че единственият свидетел на спречкването между двамата изобщо не си спомня кой какво е говорил.

Свидетелят на драмата заяви пред съдийския състав в едно от първите заседания, че нищо не бил видял и че не си спомня дали изобщо Дългия е човекът, който е нападал Джендов в Морската градина.

Не бе установено подсъдимият Георги Недялков да е отправил заплахи за убийство по отношение на Георги Джендов. Такова твърдение се съдържа единствено в разпита на Джендов. Той е пострадал от деянието и частен обвинител, поради което е заинтересован от изхода на делото и не следва евентуална осъдителна присъда да се основава единствено на неговите свидетелски показания.

Дори и да се приеме, че по време на евентуален словесен конфликт, подсъдимият Недялков е изрекъл сочените думи, то следва да се докаже, че се касае за закана, която реално и обективно, с оглед естеството си, е в състояние да възбуди основателен страх у Джендов.

В този смисъл, обвинението не е ангажирало достатъчно доказателства относно доказани елементи от фактическия състав на престъплението.

От заключението на изготвените по делото експертизи се доказа евентуално възникнал страх у Джендов по отношение на неговата личност, но не се доказа, че този страх е възбуден именно от подсъдимия Георги Недялков и дали е била налице действителна заплаха от страна на подсъдимия.

Обстоятелството, че са намерени ДНК следи на подсъдимия по кутията, в която са съхранявани сонди със стрелички на електрошоково оръжие, не е достатъчно основание за съда да постанови осъдителна присъда, тъй като не се изгради причинно –следствената връзка, свързана с действията на подсъдимия и причиненото посттравматично стресово разстройство на Джендов.

Ето защо, съдът прие, че не се доказа да е казана закана от подсъдимия, но дори и евентуално да има такава, което не се установи в хода на съдебното следствие, начинът и мястото на нейното отправяне, цялостното поведение на подсъдимия и пострадалия в конкретната житейска ситуация, определят извод, че се касае за закана, която реално и обективно не е била в състояние да възбуди основателен страх за осъществяването и, каквото е твърдението на прокурора и частният обвинител Георги Джендов", пише в мотивите си съдия Мариета Бушандрова.

Джендов и Георги Дългия са познати фигури от ъндърграунда. Имената им нашумяха най-вече с масовото сбиване в созополската дискотека „Бикини” през 2017 г., където компанията им опита да респектира персонала на заведението.

Впоследствие, въпреки приложените записи от видеокамерите и ясното идентифициране на участниците в боя, до съдебен процес не се стигна. Пострадалите и свидетелите получиха странна амнезия. Джендов и част от неговите хора прекараха известно време в ареста, но впоследствие бяха пуснати и оневинени.

Малко след този случай са започнали дрязгите между двамата авери и отношенията им са се обтегнали. Причините за "разлъката" остават неясни. Преквалифицирането на обвинението в съда е често срещана практика в подобни казуси, особено, когато става дума за междуличностни отношения.

Георги Джендов е сочен за ръководител на група за специални поръчки и е с изтърпяна присъда като част от групата за наркоразпространение на Димитър Желязков-Митьо Очите. В началото на 2008 г. Джендов подписва споразумение с прокуратурата и получава присъда от 3 години и 6 месеца, реално не изкарва и година в затвора.

Той е сред първите от бандата, които излизат на свобода. Бургазлията е пуснат през ноември 2008 г., като мотивите на съда за това са, че са прибавили месеците в ареста, докато тече разследването по това дело, както и предходни арести.

Джендов има неприятности с властта още от 2004 г., когато е закопчан заедно с още трима. Според ОД на МВР групата е атакувала полицай, отзовал се на сигнал за побой в дискотека в сунгурларското с. Порой.

Служителят на реда се е легитимирал, но независимо от това четиримата се нахвърлили върху него. Униформеният бил принуден да се скрие в патрулката, но хулиганите започнали да трошат и полицейския автомобил с метална тръба. Ударили са и полицая, опитали да му отнемат оръжието.

При самозащита той гръмнал Джендов в рамото. Нападателите избягали с автомобил "Додж" от дискотеката, но по-късно са задържани в Бургас.

Към този момент Джендов е бил с висящо следствено дело за изнасилване от 2000 г.

Към момента на ареста за мелето в дискотека "Бикини" през 2017 г., Джендов се води реабилитиран за всички тези престъпления, а Дългия е с чисто криминално минало. 

И двамата с днешна дата са свободни граждани и често могат да бъдат срещнати в светските среди.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук