Повечето от нас помнят бабините компоти и сладка – с дъх на лято дори и в най-студения зимен ден.

При цените на плодовете и захарта сега обаче трудно ли ще бъде да изчислим колко би струвало да се направи цял рафт такава зимнина в мазето. Какви са рецептите за приготвяне и време ли е да се правят?

С всеки следващ ден пълните буркани в мазето на Филка Стоянова от врачанското село Лиляче стават все по-малко и е време да се заеме с приготвянето на следващата зимнина.

През последните 30 години започва да прави първите компоти по това време и вече е добила рутина в приготвянето.

Пълниш буркана до средата, слагаш 6 лъжици захар - така започва нейната рецепта. Първи са тези от ягоди и затова вече прави проучване.

"Днес питах на пазара. 6 лева струват ягодите. От 1 килограм ягоди стават, може би, 6 нормални компота. От 1 кг захар – 7. Значи един лев, ако сложим на буркан ягоди и 40, около 40 стотинки захар и капачката 10 – лев и 50. И другите обработки – вода, варене – 2 лева", заяви в ефира на NOVA.

Сладкото излиза още по-скъпо. "На 1 кг плод се слага най-малко 800 грама захар. 6 лева, ако е един килограм ягоди, 800 грама захар и то ще излязат най-много 4 бурканчета малки.

Значи 6 и захарта най-малко 2.50 – 8.50 и варенето – към 10 лева и то ще се окаже, че няма и 5-600 грама сладко", смята Филка.

Въпреки това няма намерение да се откаже да прави, защото това е семейна традиция, която научила още, когато дошла млада булка в този дом. Сред тях са варенето на компоти и правенето на сладко. Опитва се да предаде тези умения и на младите вкъщи.

"Уча дъщерята, ама младите много не се интересуват. Повече гледат мама да го направи, но като почна, помагат", споделя тя.

Готова е да научи всеки и на своята лична стратегия, когато плодовете са скъпи. И ще чака плодовете да поевтинеят. Има и препоръка за хората, които чакат само на пазара - да дойдат на село и да си произведат, защото на село е по-хубаво от града.