Варна последва Пловдив за сухия режим, който бе въведен под тепетата по време на изборите 2 в 1 миналата неделя. Този път за балотажа в морската столица има заповед на кмета Иван Портних, която забранява продажбата и сервирането на огнени напитки в деня на вота. 

Друг град, в който няма да може да се употребява алкохол, е Дупница, показа проверка на „Телеграф“. Снощи пък стана ясно, че и в Перник ще бъдат на сух режим днес.

През тази година и в трите извънредни избори за Народно събрание, които се проведоха на 28 март, 11 юли и 14 ноември, забрана да не се пие се издава твърдо в Пловдив от кмета Здравко Димитров. Този път за балотажа с такава заповед във Варна излезе Иван Портних, както и кметове на община Дупница инж. Методи Чимев и на Перник Станислав Владимиров.

Нарушение

Заповедите на градоначалниците обхващат не само градовете, но и съответните общини заедно със селата. В заповедите се забравяна употребата на алкохол до приключването на изборния ден в 20 часа. Няма да може да се продават спиртни напитки както в магазините, така и в заведенията, а също и на други обществени места.

Изключение се прави единствено за организираните тържества като сватби, кръщенета и други. Същевременно издадените кметски заповеди забраняват провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението в самия ден на вота. За контрола по спазването им ще се грижат служители от съответните общински дирекции по сигурност и обществен ред съвместно с полицаи от дирекциите на МВР.

Целта на кметските заповеди е да се осигури нормална обстановка в деня за размисъл и в самия ден на изборите. Проверка на „Телеграф“ показа, че в по-малките населени места и в селата, където заповедите имат действие, забраните се заобикалят. В селските кръчми и смесени магазини се сервира ракия в чашки от кафе, пие се бира и вино.

Осигуряване

Кметовете на почти всички областни градове и столицата София няма да налагат ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и в самия ден на парламентарния вот. Със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова се забранява единствено употребата на алкохол в изборните помещения и в непосредствено прилежащите им територии.

В други населени места има и заповед да не се допускат до машините за гласуване лица, които са във видимо нетрезво състояние. В част от градовете се съблюдава заповед за употребата на алкохол на открити обществени места през нощта за времето от 22,00 до 7,00 часа.

Без сух режим твърдо са в Хасковска област, Добричка област, Стара Загора, Плевен и Русе. Крайдунавският град всъщност бе сред пионерите в отмяната на сухия режим за изборите, като от години там няма заповед, с която временно да се забранява продажбата и сервирането на алкохол в заведенията. Няма издадени заповеди за забрана също от кметовете на Монтана, Враца, Благоевград и Бургас.

С осигуряване на нормалното протичане на изборите са ангажирани общинската и районните администрации, електроразпределителните дружества, които ще се грижат да не се спира токът, за да могат машините за гладуване да работят, както и „Пожарна безопасност и защита на населението” и Регионалната здравна инспекция.