Най-скъпоструващият съвременен изтребител в света пристигна за демонстрации в България по същото време, когато отново у нас е и един от най-мощните ескадрени миноносци. Многоцелевият ударен изтребител Ф-35 на ВВС на САЩ каца в авиобазата в Граф Игнатиево в 13.15 часа, предава директно специализираният сайт Пан.бг.
Най-скъпоструващият оръжеен проект в света, многоцелевият изтребител от пето поколение Ф-35, известен като "мълнията", ще бъде наблюдаван в небето на Пловдив. Става въпрос за две машини от база „Лейкънхийд” във Великобритания, който ще стане постоянен дом за американските суперизтребители от 2021 г., съобщава bTV.

Изтребителите са в Европа вече 2 седмици, за да бъдат тествани възможностите на американските ВВС за предислокация в Европа при нужда като част от плана за осигуряване и сдържане на агресия спрямо членки на НАТО.Подобна демонстрация имаше и в Естония за няколко часа преди броени дни. Демонстрациите на „Граф Игнатиево” ще бъдат наблюдавани от президента Радев и вицепремиера Стефан Янев.

Междувременно по време на дискусия във фейсбук шефът на канцеларията на президента Румен Радев - Иво Христов, съобщи, че държавният глава няма да лети на изтребител по време на посещението си в Граф Игнатиево. Подобна информация се появи във в. „Сега”. 

Във Варна днес акостира британски боен кораб. Ескадреният миноносец "Деринг" ще остане в морската ни столица до утре. Британският разрушител е най-мощният и голям кораб от своя тип в света. Предназначен е за борба с торпедни катери, подводници и самолети. Екипажът му е от 190 души.През септември миналата година корабът беше изпратен в Персийския залив, за да охранява американски самолетоносачи, извършващи въздушни удари срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.От родните Военноморски сили съобщиха, че посещението на "Деринг" е неофициално.