С национална среща в столицата ще бъде отбелязан Световният ден за борба с туберкулозата. Форумът ще бъде открит от министъра на здравеопазването Евгений Желев, съобщиха от здравното ведомство. Всяка година на 24 март светът отбелязва постиженията, постигнати при контрола на заболяването, както и големите предизвикателства, които то поставя пред човечеството, обясняват от там.
На срещата в гранд-хотел „София” ще бъде представен доклад за изпълнението на програмата за подобряване на контрола на туберкулозата в България, която се финансира от глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Гости на проявата са Емилия Тончева, управляваща офиса на Световната здравна организация у нас, и Никол Дилейни, мениджър на фонда за България за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Признание за дейността на Министерството на здравеопазването за ефективно противодействие на туберкулозата е номинирането от Световната здравна организация на д-р Тонка Върлева - директор на дирекция „Превенция и контрол на СПИН и туберкулоза”, която ще представлява страните от Европейския регион в Борда на международното партньорство за спиране на туберкулозата, отбелязват от МЗ. /БЛИЦ.