Просто си спомнете как преди няколко десетилетия сте се заричали никога да не бъдете като някой възрастен роднина, превърнал се в мярка за негативни сравнения в рода. Крайно време е да спазите собствената си заръка, т. е. не се превръщайте в досадните си роднини от детството. На младини често си казваме, че когато остареем, “никога няма да правим така”, по повод навици у възрастните, които не одобряваме. Всъщност колелото доста бързо се завърта и бивши младежи започват да мислят и говорят “колко е лоша днешната младеж”...
Трупането на вещи 
Постепенно домът на част от хората от третото поколение започва да се превръща в склад, а понякога заприличва на квартира на клошари. Оказва се, че противно на здравата логика, колкото по-къса е житейската перспектива пред един човек, толкова повече вещи “за всеки случай” е склонен да събира, разбира се, огромната част от които са напълно ненужни. Това не само загрозява интериора, но прави още по-трудно и дори невъзможно качественото почистване на дома. Камарите с дрехи, книги, документи, пособия задържат изключително много прах и мръсотия. Микроклиматът се влошава, а жизненото пространство буквално се намалява. При такава обстановка никак не е чудно, ако внуците не искат да идват често в дома на баба и дядо. А един ден наследниците на жилището просто изхвърлят, при това с огромен труд, всичко, което на възрастните им се е привиждало като ценно. По-добре да не причиняваме това на децата си. Не се тревожете да се освобождавате от стари и ненужни вещи. Дори да са здрави, преценете реално какво използвате, а другото или подарете, или направо изхвърлете.


Отказът от обновяване на гардероба
 Носенето на дрехи отпреди 20 - 30 и повече години не е добра практика. Може и да ви изглеждат запазени, но със сигурност ви придават “античен” вид. Да не говорим, че повечето хора с възрастта намаляват теглото си и обличайки старите дрехи, изглеждат като раздърпани. Дори да имате скромни доходи, можете да си позволите периодично обновяване на гардероба.

Занемаряване на външния вид и хигиената 
Това, че не ходите всеки ден на работа или на някакви официални места, не означава да не полагате грижи за външния си вид. Всекидневният душ, бръсненето и подстрижката за мъжете и грижата за прическата и маникюра за жените си остават задължителни. Въпрос на самоуважение е! Да не говорим как изглеждате в очите на околните, ако сметнете, че вече не се нуждаете толкова често от банята, било “да не настинете” или “че водата е скъпа”. Нищо толкова сложно и скъпо не се изисква човек да е чист и спретнат. А за възрастните хора, които по биологични причини вече не изглеждат перфектно, хигиената е неотменима.

Постоянно мрънкане, мърморене и неодобрение на всички и всичко 
Да, не е приятно да остарееш, да се сбръчкаш, да не можеш да правиш много от нещата, които си правил на младини. Но това не означава озлобление и социално изключване. Ако се потопите само във всекидневния битовизъм и загасите лампата на интереса си към света, сами се обричате на негативно отношение от околните. Напротив, старайте се да възприемате колкото се може повече от новите реалности. Интересувайте се не само от храната и сметките за парно. Така ще имате реални теми за разговор с по-младите, но не просто от любезност, а защото има какво да научат от вас.