Уникален метод за пречистване на въздуха на закрито без изсушаване, без промяна на състава му и без насищане с вредни вещества създаде италиански научен екип от университетите в Болоня, Бари, Милано и Триест, с подкрепата на Италианското медицинско дружество. 

Уредът Bio Air Cleaner работи чрез автоматична система, която всмуква въздуха, пречиства го чрез биологичен течен филтър и отново го връща, без да добавя в него никакви вредни вещества. Иновацията на научния екип е базирана на дългогодишни изследвания върху разпространяването на вируси и заболявания посредством концентрацията на фини прахови частици.

Последното проучване на екипа е проведено по време на първата вълна от Ковид 19 в Северна Италия, като е доказана пряката връзка между замърсяването на въздуха и бумът на епидемията. Чрез намаляване на концентрацията на фините прахови частици въздухът не само се филтрира и се подобрява качеството му, но и се елиминира разпространението на алергени, бактерии и вируси, включително и корона вирус.

Иновативната италианска система работи с биоактиватора Micropan Soluzione Air Plus, създаден на базата на пигментиращи зеленчукови ензими и глюкозен разтвор, в съотношение с вода. Целта на създателите на проекта е била да съдадат изцяло натурален метод на филтриране, който да е ефективен, да не замърсява околната среда, но в същото време да е с нисък разход на енергия и течен филтър.


Най-голямото му предимство в сравнение с другите методи на пречистване е, че за разлика от озонаторите той не изменя състава на въздуха и е подходящ за постоянна употреба; в сравнение с уредите с хепа филтри Bio air cleaner не изсушава въздуха и е ефективен, независимо от броя на хората в помещението. В сравнение пък с дезинфекционните UV и UVC лампи, Bio air cleaner има преимуществото, че работи, докато има хора в помещението, тъй като именно движението “вдига” фините прахови частици във въздуха, които биват всмукани и преминават през филтъра. 

Академиците правят пряка връзка между броя на заболелите от Ковид 19 в най-силно замърсените райони на Италия (северната й част, където пандемията взе огромен брой жертви) и останалите места. Научно изследване, проведено между 10 февруари и 29 февруари и броят заболели към 3 март 2020 доказва връзката между замърсяването на въздуха и разпространението на вируса, като се взима предвид времето за инкубация на вируса до установяване на заболяването - латентен период от 14 дни. 

Докладът подкрепя изводите си със сравнение със столицата Рим и областта в същия период, където в същия период има случаи на заразяване в дните, когато избухва епидемията в паданските райони, но без да има същата вирулентност на Ковид 19 и съответно с много по-малък брой заболели и жертви. 

Италианското проучване се превръща в база за разработката на продукти за пречистване на въздуха от иновативната компания Евровикс, чийто научен екип е автор на биологични филтри за намаляването на концентрацията на фини прахови частици. Именно неин продукт бива използван за обработка и дезинфекция в най-засегнатите области в Италия от Ковид 19 в края на първата вълна на пандемията без използване на вредни вещества.

Зад иновацията на Евровикс стои дълга история, подкрепена със сериозни научни разработки и успешни проекти за пречистване в Китай, Европа и др. Течният филтър и системата Bio air cleaner са с европейско качество и сертификати и се препоръчват за ограничаването на риска от зараза и подобряването на въздуха, включително и срещу алергии, прах и миризми във всички помещение, където се събират хора. Тъй като е универсална, тя вече намира приложение в детски градини, училища, банки, обществени институции и офиси не само в Италия, а вече се предлага на пазара и у нас.

Уредът е компактен, безшумен и и с икономичен разход на течен филтър. Първите потребители на системата твърдят, че намират забележителна разлика в качеството на въздуха след включването на Bio air cleaner. Повечето от тях намират за изключително полезен “страничнният ефект” на изчезването на лошите миризми в помещенията, в това число цигарен дим, готвене, домашни любимци.  

Продуктът може да видите тук - https://bioaircleaner.net/product-category/bio-air-cleaner/

Доклад във връзка с ефекта от замърсяването на въздуха с прахови частици и разпространението на вируси сред... by Blitz bg on Scribd