Попълнете търсена ключова дума или фраза

Най-после! Нова услуга слага край на един от най-големите кошмари за шофьорите!

https://blitz.bg/obshtestvo/nay-posle-nova-usluga-slaga-kray-na-edin-ot-nay-golemite-koshmari-za-shoforite_news794183.html Blitz.bg

Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в Закона за българските лични документи

София, България 18 Ян. 2021, 19:20 12314 прочита 2 коментара
Нов вид услуга - ускорена със срок за подмяна на свидетелството за управление на МПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат.

Това предвиждат обявени за обществено обсъждане промени в Закона за българските лични документи (ЗБЛД).

Идеята е подмяната на шофьорските книжки да става до 3 работни дни от приемане на заявлението, пише "Стандарт".

От Министерски съвет предлагат услугите за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, които към настоящия момент са уредени само в Правилника за издаване на българските лични документи, да бъдат внедрени и в самия закон. Към момента услугите за издаване на шофьорска книжка са две - обикновена: до 30 дни от приемане на заявлението и бърза: до 10дни от приемане на заявлението, пише Правен свят.

Не е истина: Skoda тегли на буксир... сама себе си ВИДЕО

С предложения законопроект се предлага и още една важна промяна. С оглед наличието на дублиране на разпоредби в нормативната уредба, с които се урежда кръгът от лица, за които е налице правно основание за получаване на дипломатически или служебен паспорт, се прецизират текстовете.

Причината е, че действащата нормативна уредба позволява голям брой лица, които не са служители на администрацията, да използват служебни паспорти при пътуванията си в чужбина.

По този начин, на практика, всеки дееспособен български гражданин би могъл да получи служебен паспорт, регистрирайки юридическо лице с нестопанска цел, което представлява сдружение или браншова организация, и бъде избран в нейното ръководство.

Практиката показа, че използването на това основание се използва за злоупотреба с право и използване на привилегиите, които предоставят този вид паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти“, пише в мотивите към проекта.
 

2 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам