29-годишният бургазлия Огнян Райнов се опитал да надхитри полицейските служители, като им показал фалшива шофьорска книжка, но опитът му се увенчал с абсолютен провал, предаде "Флагман".

В началото на май т.г. Райнов бил спрян за проверка на КПП "Маринка" близо до асфалтова база. Уверен, че е изряден, той представил пред ченгетата шофьорската си книжка и документите на автомобила.

Оказало се, че свидетелството му за управление на МПС е менте, издадено от МВР на Република Румъния. Документът имал достоверен вид -  имена, дати, водни знаци и всички задължителни компоненти, но зоркото око на униформените успяло да го различи от оригинала. 

Срещу Райнов е било повдигнато обвинение, а вчера Бургаският районен съд е одобрил споразумението на защитника му с прокуратурата.

Заради безскрупулната лъжа Огнян ще търка коридорите и ще полага 300 часа обществено полезен труд, пише в решението на магистратите. Освен това му е наложено наказание "пробация" за срок от 3 години, което означава, че 2 пъти в седмицата бургазлията ще трябва да се среща с пробационен служител.

Огнян Райнов  е с основно образование, занимава се със строителство на свободна практика и не е осъждан досега.

Историята показа, че обикновено хора, които нямат завършен първи гимназиален етап - 10 клас, често са склонни да  потърсят друг начин да се сдобият с шофьорска книжка. Цената на такъв фалшив документ варира между 1000-1200 лв.

Реално документът менте не върши никаква работа, тъй като при една рутинна проверка винаги се установява дали лицето има свидетелство за управление.