Пълен хаос цари в училищата заради мерките срещу COVID-19, установи проверка на “Труд”. По-малко от седмица преди 15 септември, учители и родители се чудят как да осигурят безопасни условия за обучение и почивки в междучасията за децата. Директори трескаво търсят помещения, в които да изолират деца със симптоми на заразяване. 

Изобретателността на някои ръководства на училища стигна до парадокси. В Пловдив, например, в едно от училищата децата ще влизат през прозорците в класната стая. Направени са и дървени стълби за улеснение. В много училища в станата предвиждат изкарването на чинове навън, строят дървени къщички за занятия извън основните сгради.

“Идва 15 септември, а родителите са в паника: Половината се тревожат, че ще им местят децата в други училища, ако не носят маски, другата половина се плашат от коронавируса и не искат да си пускат децата на училище.

Разпоредбите на министерството не са достатъчно конкретни и дават възможност за раздори”, коментира Адриана Апостолова, учителка от 119 СОУ в София. “Почти невъзможно е да накараш деца в началното училище да си носят маските и при това да ги опазят чисти или въобще да не ги изгубят почти веднага - някои деца са разсеяни и през цялото време си губят вещите”, допълни учителката.

Ропот има и в средните курсове. Майки недоумяват пред перспективата децата им да се обучават дистанционно. “Много интересно е как така ако ученикът е от испанската гимназия и реши да премине в дистанционна форма на обучение и следва да се включи в друго училище /например френската гимназия/, то тогава по кой учебен план ще се обучава, тъй като фиктивно ще продължава да си е в неговото училище?


Явно тези, “велики” мозъци не правят разлика между различните учебни планове, утвърдени в различните училища, а именно определен брой часове по даден предмет, в зависимост профилираната насоченост на училището”, коментира Албена Кънчева, майка на деветокласник.

Лекари изчислиха, че децата трябва да имат между пет и десет маски дневно, за да могат да ги сменят през два часа докато са в клас и междучасие.

“Директорите да организират информационна кампания сред родителите за предимствата на присъственото обучение и на разработените училищни мерки за предотвратяване на разпространението на заболяването, и на алтернативни училищни модели за организация на образователния процес при необходимост”, каза Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град.

Хит в мрежата

Хлапета ще влизат през прозорците 

Фейсбук буквално завря от коментари заради странно решение на училище в Пловдив. Децата от предучилищната група и учениците до 3 клас ще влизат през прозорците в класните стаи в пловдивското училище “Слънчев лъч”.

Това е една от мерките да не се смесват потоците от деца като превенция срещу коноравируса. При така създадената организация през главния вход на училището ще влизат само учениците от 4 до 7 клас. До прозорците на класните стаи са изградени дървени стълби с парапети, а учители ще помагат на децата при влизането по този нестандартен начин. “Идеята за това е на основателя на училището Мария Паева.

Децата възприемат това много добре, този начин напомня на игра. А и както казва Джани Родари: “В действителността може да се влезе през главния вход, но за децата е много по-забавно, когато влязат през прозореца!”, заяви Вера Вулджева, чиято дъщеря ще бъде в предучилищна група в това училище.

Външни класни стаи за друга мярка срещу разпространението на заразата. Когато времето е хубаво, децата ще учат навън, на чист въздух. В двора на училището са изградени дървени къщички, в които ученето ще е в различна от традиционните класни стаи среда.

Без докосване

Педагози преподават прегръдки по въздух

Новата учебна година ще бъде присъствена за всички училища във Велико Търново, но педагозите ще преподават нови начини как деца и учители да се поздравяват без да се докосват.

“Всеки учител ще трябва да отдели време и да обърне внимание на миенето на ръцете на децата, социалното дистанциране, носене на маски и други правила. Дори ще учим как да се поздравяваме сутрин - въздушни прегръдки и въздушно здрависване, вместо реално докосване”, споделят преподаватели от болярския град.

В СУ “Емилиян Станев”, което е най-голямото школо във Велико Търново, се създава организация за учебен процес, съобразен със санитарните мерки и социалната дистанция. В училището учат 1500 ученици, като потокът ще се разпределя през три входа на сградата. Такава практика се въвежда и в другите учебни заведения.

Учителите са категорични, че връщането към училищната рутина ще отнеме време.

“Ако има прибързани действия, ще се увеличи стреса. Напрегнатите ситуации не водят до високи нива на успеваемост и ефективност в учебния процес. Важна роля при тези обстоятелства ще имат психолозите в училищата”, единодушни са родители и преподаватели.

С повече ученици стартира новата учебна година във Велико Търново. Общо 6775 са записаните ученици, с 61 повече спрямо миналата. Първокласниците, които ще прекрачат прага на учебните заведения тази година са 698, с 23 по-малко, а 8-членна комисия извършва инспекция на готовността на общинските училища преди началото на учебната година.

Библиотеки стават класни стаи 

Изнасят екрани за родителите на първолаците

Близо 8300 ученици тръгват на училище в община Шумен. На 15 септември школата организират ранно посрещане само на първи, пети и осми клас, а останалите ще влизат през час, поетапно в същия ден.

Шуменското II ОУ “Д-р Петър Берон” ще изнесе екрани навън за родителите на първолаците. Докато децата им са в класните стаи за първи път, те ще могат да наблюдават в реално време как ги посрещат тържествено. На училищата е препоръчано да обмислят двусменен режим на обучение, за да се осигури достатъчно пространство. Обмисля се в занятията да се провеждат и на открито, а също така и в читалища, библиотеки и други места.

Жест

Дариха 133 санитарни стелки 

Цели 133 школа в страната ще се сдобият със санитарно-хигиенни стелки, благодарение на дарението на ЗК “Лев Инс” АД. Инициативата, под надслов “Подаваме ръка за безопасно връщане в училище”, цели осигуряване на чиста и безопасна среда за най-малките ученици, техните учители и възпитатели. Кампанията обхваща 133 училища и от нея ще се възползват близо 20 000 ученици. Дарението е на стойност 16 079 лева. ХМИ - Велико Търново АД пък дари 750 литра дезинфектант.

Казус 

Малките бягали заради безконтактните термометри

Как ще става измерването на температурата при пристигането на учениците? Този въпрос занимава учебните заведения, които провеждат опознавателни дни за първокласниците. Съгласно указанията от здравните власти, в Сливен още на входа ги посрещнали с дистанционен термометър и без обяснения започнали да им мерят температурата.

“Да, ама червеният лъч стреснал децата. Не са виждали такива устройства. И още преди да влязат, се разплакали и хукнали да се прибират”, разказаха учителки.