Снимка със снайперова пушка от модела  МCG 90 А1 на немската фирма Heckler&Koch, която е на въоръжение в българската армия от десетина години се подари за 16-я си рожден ден ученичката от старозагорската Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ Мариета Нанчева.

Тя беше сред първите участници в традиционния Ден на отворените врати  във формирование 48 430 при Втора тунджанска механизирана  бригада, съобщава "Монитор".

Момичето призна, че никога до сега не се е докосвала до подобно оръжие, за пръв път прекрачвала и прага на казармата, за която знаела съвсем малко от пестеливите разкази на татко си. 

Бъдещата банкерка призна, че не знае колко е заплатата на един професионален войник и остана изненадана, че след 13 години служба и участие в поне три задгранични мисии един ефрейтор от механизирания батальон накрая се разписва за малко над 1 200 лв чиста месечна заплата.

Далеч по-подготвени от рожденичката се оказаха десетокласниците от професионалната математическа гимназия „Гео Милев“ в Града на липите,които на въпроса „Колко тежи АК  7,62?“ отговаряха почти уставно „Две години!“, като уточняваха че толкова тежали по времето на татковците им чепиците с цинти, за които само били чували, че са доста по неудобно от „кубинките“.

Оказа се, че някои от тийнейджърите знаят що е това „партенка“ и „шомпол“.

Над 300 хлапета от три старозагорски гимназии преминаха в понеделник през портала на формированието, където пазят спомена за първите войници от 1 батальон от 12 пехотен полк, влезли в казармата през далечната  1904 години, а наскоро е бил възстановен и паметника на героя от сръбско българската и балканската войни полк. Владимир Серафимов /1860-1934/.

В района на същото поделение някога са се намирали първите фурни за хляб, откъдето е било снабдявано и цивилното население на Стара Загора през гладните години на Първата световна война, пак там са били спалните помещения на новобранците, подготвяни за Черния полк в Симеоновград.

За съжаление точно тези сгради от години са заплашени от саморазрушаване и затова са обградени с предупредителни ленти.

Очаквало се заповед за събарянето им, но тя така и не идвала, коментира пожелал да остане анонимен старшина, чийто дядо някога се е клел на този плац за вярност пред Царя и Родината.