Жилища с най-малка полезна площ са получили разрешение за ползване през първото тримесечие на миналата година в Благоевградска област, а с най-голяма - в района на Габрово. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от в. Монитор.

В Пиринско за периода са били пуснати в експлоатация 35 жилищни сгради с 99 жилища, като жилищните помещения, включително и кухните над 4 квадрата са се простирали средно на 66,7 кв. м.

На другия полюс е област Габрово. Там броят на новите сгради е 17 с 19 жилищни единици със средна площ от почти 235 квадрата, като в случая явно става дума основно за едно- и двуфамилни къщи.

Подобно е положението и в Софийска област, където между началото на годината и края на март са получили разрешение за ползване 65 сгради с 68 жилища. Новите домове там се простират средно на 140 кв. м. Районът е един от 14-те от общо 29 обхванати от проучване на държавната статистика, където средната полезна площ на новите имоти от сегмента е над 100 квадрата.

Столицата също е над тази граница макар и само с 2,7 кв. м отгоре. За първото тримесечие в административния център на страната са били пуснати в експлоатация 99 сгради. Броят на жилищата в тях е 852, като по този показател София-град е лидер. Най-много жилищни сгради за периода обаче – 100, са получили разрешение за ползване в област Варна с 699 жилища със средна полезна площ от почти 96 квадрата.

От останалите райони с по-многолюдни градове на трето място е област Пловдив. Под тепетата са вдигнати сгради колкото в столицата, с 308 жилища, чиято полезна площ е почти 112 кв. м. В Русенско са били пуснати 10 нови жилищни сгради със 170 апартамента, простиращи се средно на 81 квадрата.

Област Бургас е втора по-най-тесни нови жилища. Там за първото тримесечие имотите от сегмента са 440 със средна полезна площ от едва 70 кв. м. Същата е квадратурата във Врачанско, където разрешение за използване са получили 2 къщи с 3 жилища. Същият брой нови къщи е регистриран и в съседната област Монтана, а в района на Видин през първите 3 месеца на 2020-а не е бил пуснат в експлоатация нито един жилищен имот. В Силистра пък жилищата са само 3. В Кърджали обаче акт 16 са получили 21 нови жилищни сгради със 186 жилища, чиято средна полезна площ е от почти 105 квадрата.

Общият жилищни брой сгради за периода, получили разрешение за ползване в страната, е 751, а на жилищата в тях - 3473 и обща полезна площ от 326 076 кв. м, като средно на един апартамент (къща) тя е 93,9 кв. м.

Данните на НСИ сочат още, че за последните 4 години най-много жилища - около 4100, са били пуснати в експлоатация в последното тримесечие на миналата година. Броят на сградите също е рекорден - почти 1000.