4000 български емигранти от различни краища на света са готови да се върнат в България. Това показват предварителните резултати от допитване сред 5000 нашенци зад граница, направено от Държавната агенция за българите в чужбина и Българската асоциация на софтуерните компании.
 
Голяма част от сънародниците ни – около 80%, казват, че биха си дошли в родината, съобщи пред „Телеграф“ Петър харалампиев, шеф на ресорната агенция. Той обясни, че в анкетата участва българи от Великобритания, Испания, Холандия, Германия, САЩ, Дубай, ЮАР. Някои от тях правят сериозни планове да живеят отново в България.
 
В момента се прави анализ на причините, които карат нашите сънародници да се завърнат в страната. Част от българите зад граница имат и определени очаквания, свързани с бъдещето си тук и развитието на държавата. Затова срокът за завръщането им е неопределен.
 
Харалампиев съобщи още, че Държавната агенция за българите в чужбина продължава с кампанията, посветена на идеята възможно повече българи да се върнат в страната.