Желанието на Стефан Данаилов да се върне по-бързо към сцената, е огромно, но уви, здравето му става все по-разклатено.

След тежко падане на мокра тераса в апартамента си в Приморско, Ламбо счупи шийката на тазобедрената си кост и на 22 август претърпя тежка, но рутинна операция за нейната смяна в бургаска болница.

Само две седмици след интервенцията, Бате Серго от култовия соцсериал „На всеки километър” отново е на крака и побърза да се върне към голямата сцена. На 11 септември следобед Майор Деянов пътувал до Търговище с микробус, за да играе в постановката „Актрисата”, с която Народният театър гостувал.

Специално заради Ламбо бусът, с който пътували и останалите от театралната трупа, е бил оборудван като линейка, пише „Уикенд”. В него от столицата се возела и медицинска сестра, за да контролира състоянието на легендата и в случай на нужда да реагира адекватно.

След представлението останалите му колеги Аня Пенчева, Кирил Ефремов и Ненчо Илчев раздавали автографи и се снимали с феновете си. 76-годишният Ламбо обаче излязъл в инвалидна количка, с която по сценарий играел и в „Актрисата”.

Неговият придружител, който му помагал с придвижването, побързал да го настани първи в паркирания пред входа на театъра микробус. Там количката поела медицинска сестра, която внимателно го настанила.

Зрители на представлението с притеснение наблюдавали изражението на лицето на едва крепящия се и прежълтял Ламбо. След като се оплакал от силни болежки в гърба, сестрата започнала да масажира гърба му.

Докато разтривала схванатия след представлението гръбнак на актьора, останалите му колеги един по един започнали да се качват. Десетина минути по-късно бусът-линейка със Стефан Данаилов отпрашил към София.

Започна нов етап в лечението на Стефан Данаилов, изпращат го в... 

Премиерата на „Актрисата” в Народния театър бе на 2 май. Данаилов е в ролята на възрастен развратник. Заради влошеното от години здравословно състояние на актьора, целият състав на постановката, известен вече като „Трупата на Ламбо” се бе събрал за първото четене на пиесата в дома му в ж.к. „Яворов”.

Триумфалното завръщане на Данаилов след операцията, която претърпя, бе на 8 септември във Варна. На следващия ден отново имаше представление в морската столица.

Сред публиката имало лекарски екип, който да се намеси при евентуална нужда. Загрижени приятели на Мастера обаче изразиха съмнения, че маститият актьор е притискан от продуцентите да участва в постановката, тъй като билетите и за двете представления отдавна били разпродадени.

В пиесата неговият герой Чарлз е прикован към инвалидната количка, но накрая на представлението се изправя. Макар че ролята му не изисква кой знае какви физически усилия, почитателите на живата легенда на българския театър му съчувстват, че е принуден да участва ненапълно възстановен.