Обичате сладкиши, газирани подсладени напитки и сякаш сте пристрастени към тях? Захарната зависимост е съвсем реална и справянето с нея може да отнеме много време. Редовната консумация на захар е от най-вредните неща, които може да направите за вашия организъм. Тук може да видите някои отрицателните ѝ ефекти върху здравето.

Какво може да направите, за да се справите със захарната зависимост?

-Яжте повече здравословни протеини.
-Не дръжте захар у дома/офиса.
-Заменете захарта с кленов сироп, мед, стевия.
-Изключете от менюто си напитките и храните с изкуствени подсладители.
-Спете достатъчно.
-Добавете към кафето, чая и менюто си канела.

Искате да отслабнете? Забравете за диетата!

Черен шоколад

Тъмният шоколад, който съдържа повече от 70% какао ни осигурява полезни растителни съединения, известни като полифеноли. 
Някои проучвания показват, че антиоксидантните и противовъзпалителни ефекти на тези полифеноли могат да спомогнат за подобряване здравето на сърцето. Ако ви се дояде нещо сладко хапнете 1-2 блокчета шоколад. Него може да го замените с натурално какао в комбинация с натурално кисело мляко. Това също ще залъже глада ви за сладкиши.

Ферментирали храни
Ферментиралите храни като кисело мляко, кимчи, кисело зеле, кисели краставички, са източници на полезни бактерии. Бактериите, открити в тези храни, могат да помогнат за поддържането на равновесие на „добрите“ бактерии в червата и да намалят броя на тези, причиняващи заболявания. Бактериалната среда в червата е свързана с много от процесите в тялото, включително синтеза на хормони и повлияват усвояването на храната по редица начини.

Разкрита е тайната на красивите и слаби жени в Европа!

Кисело мляко
Киселото мляко е здравословна храна, която е с високо съдържание на протеини и калций. Според някои проучвания консумацията му може да контролира апетита ни и нашите желания за нещо сладко. С добавено натурално какао, семена от чиа или под формата на смути, то ще ви помогне да запазите фигурата си в добра форма.

Сладки картофи
Сладките картофи са питателни, сладки и много засищащи, също като тиквата. Богати са на въглехидрати, фибри, витамини А, С и калий. Включването на източник на въглехидрати като сладки картофи във вашето дневно меню, не само ще го направи по-здравословно, но ще намали глада ви за сладкиши.

Черният чай върши чудеса! Откакто го използвам, всички приятелки ми завиждат за красивата и млада кожа

Семена от чиа
Семената от чиа са здравословен източник на много важни хранителни вещества, включително омега-3 мастни киселини, разтворими фибри и някои други съединения. Освен че ни осигуряват ситост, те ни помагат да се справим и със захарната зависимост.

Горски плодове
Плодовете са отличен избор за отказване от захарните изделия. Те са богати на фибри, растителни съединения и имат силни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, но имат малко захари. Редовната им консумация намалява риска от сърдечни заболявания и диабет.