Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на канализация в Перник - двама от тях загинаха на място. От Инспекцията по труда в Перник заявиха, че изкопът не е укрепен правилно и това е причината за свличането на земната маса.

Работниците са били затрупани 4 метра под земята, като според експерти изкопът не е бил укрепен правилно. Те са служители на частна фирма от Гоце Делчев, която от две години участва в строежа, а възложител на проекта е община Перник.

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оцелели са в добро състояние.

Категорично не са спазени технологичните процедури и изисквания за подобни дейности, заяви Любомир Владимиров - директор на Изпълнителната агенция по труда в Перник, цитиран от БНТ.

"Предстои да видим дали работодателят оценил рисковете, дали има изготвен план, но категорично на терен се вижда, че не са спазени необходимите условия за безопасен труд".

Не може да се твърди дали работниците са инструктирани, тъй като вчера не е иззета книгата за инструктаж. Те обаче са работили с лични предпазни средства, посочи Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, това трябва да стане с решение на проектанта още в началото на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 г., а работниците имат трудови договори, регистрирани в НАП.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук