Мъж, с вид на затворник от Аушвиц, гърчещ се от болка, търкалящ се в собствените си изпражнения, пише trafficnews.bg. Това се вижда в ужасяващото видео, което можете да гледате, ако имате достатъчно здрави нерви. Сцената не е заснета в концлагер, нито в африкански затвор. Потресаващите кадри са от изолатора на затвора в Пловдив, където се държат болните от СПИН и туберкулоза. Камерата е запечатала някой от последните дни на Мано Манов, който вече е мъртъв. 
 

Лишаването от свобода е наказание, което освен възмездие за сторено престъпление, цели и да окаже възпитателен ефект върху осъдения. В случая обаче за възпитателни мерки е късно, а в края на живота си обреченият човек може да получи поне милост, под формата на адекватни медицински грижи и съответните медикаменти. Такива обаче в затвора очевидно липсват. 

ХИВ позитивните и болните от туберкулоза и хепатит в пловдивския затвор не са малко, те периодично се изпращат на лечение в болнични заведения, а след това се връщат обратно зад решетките. Останалите затворници старателно ги избягват, а когато са в тежко състояние, биват изпращани в стационара. Там няма инфекциозно отделение и лежат заедно с другите затворници. Според хората лишени от свобода, хигиената е на ниско ниво и опасността от зараза е много голяма. Проблемът далеч не е само в затвора. В болноците също не изгарят от желание да приемат такива пациенти и ги връщат при първа възможност.

Видеото, с което TrafficNews.bg разполага, не е подходящо за хора със слаби нерви и психика! 

 

Само преди седмица в болницата издъхна 46-годишният затворник Сабри Мурад - Жигулито. Той е бил болен от туберкулоза и многократно е лежал в болница. Последно  прекарал 6 месеца в Белодробна болница където бил опериран. Имало съмнения за карцином на единия дроб. Присъдата му няколко пъти е била прекъсвана, а когато се връщал зад решетките, всеки път прекарвал времето в стационара, защото едва се движел. Според очевидци е тежал около 45 кг. 

 

При последния си престой в стационара  бил настанен заедно с Атанас Червенков - Райфъла. Според надзиратели Райфъла е пребил Жигулито, който изпаднал в кома и две седмици по-късно починал от белодробна емболия.  Червенков отрича обвиненията и в петък пред съда заяви, че в затвора е поставен при нечовешки условия на живот. Аутопсията ще покаже каква е причината за смъртта на Жигулито, но на този етап обвинение срещу Червенков не е повдигнато.

Увеличават се жалбите на затворници и обезщетенията за лоши битови условия в затворите. През 2014 г. 24-ма затворници са осъдили ГДИН, т.е. държавата, а през 2015 г. 44-ма лишени от свобода са спечелили осъдителна присъда по исковете си. През 2016 година има над 100 дела за лоши битови условия. 

В началото на 2015 г. България получи 18 месеца, за да подобри лошите условия в затворите си. Това бе постановено от Европейският съд за правата на човека по жалбите на петима затворници. Според съдиите в Страсбург лошите условия в затворите ни били системен проблем, който може да доведе до голям брой оплаквания в бъдеще.
Според европейските магистрати проблемът произтича от множество фактори, като един от тях е, че местата за лишаване от свобода са малко, а сградите са морално остарели. Без значение какви са финансовите възможности на страната ни тя е задължена така да организира системата за изтърпяване на наказанията, че това да не води до нечовешки и унизителни условия на задържане. Европейският съд за правата на човека дори каза, че ако България не вземе мерки, тя трябва да се откаже от строгата наказателна политика и да приеме система за налагане на алтернативни наказания.

Въпреки препоръките, условията в затворите не са се променили драстично през последните две години. През април 2016 година в затвора в Пловдив бе монтирана противокуршумна врата , която да попречи на евентуално бягство на затворници, а след това оградата бе санирана със стиропор.