Брадавиците (папиломите) най-често са напълно безопасни. Та причиняват обаче болезнени усещания, ако растат в неудобно място: между пръстите, на ходилата и пр. Повечето от брадавиците може да бъдат излукувани без рецепта, при лекар следва да се отиде, ако папиломи се появят в областта на гениталиите или ако кървят.

 Причината за появата на брадавиците са вирусите на папиломата, които са много заразни. Инфекцията лесно се прихваща при използване на обществени басейни, в сауна или във фитнеса. Вирусите проникват в организма през най-миниатюрните ранички по кожата.

За да не хванете инфекция в такива места не бива да ходите боси, да се изтривате с чужди кърпи, а след като вземете душ трябва да се избършете старателно навсякъде, включително между палците на ръцете и краката.  

Вицепрезидентът на Аптечния съюз на провинция Баден-Вюртемберг Кристоф Гулде обяснява че средствата, които се предлагат в аптеките позволяват без особени трудности самостоятелно да се отстраняват папиломите.

И това е интересно: Дълго ли се лекуват гениталните брадавици? - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

На първо място това са различните специални настойки и лепенки против папилома. Тези лекарствени средства съдърщат като действащи вещества млечна, мравчена или салицилова киселина. В процеса на лечението поразения и втвърден участък от кожата изсъхва и брадавиците се разрушават.Тази терапия обаче отнема няколко седмици и изисква търпение.

Ефикасни срещу брадавиците са и замразяващите спрейове, но те не бива да се използват при деца по-малки от 4 години, диабетици и хора с нарушения в кръвообращението.

Лечението на брадавиците следва да започне колкото се може по-рано, тъй като те се способни да се разпространяват и да заразяват други хора. В никакъв случай не бива да се опитвате да чешете или изтръгвате брадавиците. 


Превод: БЛИЦ