Великден иде, а с него и поредната треска за оригинални и шарени яйца. Ето 9 уникални техники за боядисване им, с които да смаете близките си, пише столичен ежедневник.
1. Стара вратовръзка
Старата многоцветна вратовръзка ще ви свърши чудесна работа за великденската украса. Увийте и стегнете хубаво яйцата в парчета от мъжкия аксесоар и ги пуснете да се варят във вода с оцет. По време на приготвянето им цветът на вратовръзката ще се прехвърли върху тях, заедно с всичките си шарки.

2. Пяна за бръснене
Това е един много интересен и нестандартен начин да украсите яйцата си. С помощта на клечка за зъби смесете неонови цветове готварска боя с пяна за бръснене. Най­добре е да го направите върху готварска хартия. Овъргаляйте яйцето в сместа и го оставете да престои 5­6 минути. След това го избършете с хавлиена кърпа и излъскайте с памуче, напоено с олио, за да заблести. Ще се получат удивителни яйца с галактически мотив.

3. Омбре яйца
Модата "омбре" завладя фризьорските салони, а сега се прехвърля и върху великденската трапеза. За да се справите с тази техника, не ви трябва нищо повече от боя за яйца. Разтворете я с 1 с.л. оцет. Отначало започнете с по­малко разтвор, в който да потопите "дупето" на яйцето. За да получите омбре ефект, добавяйте вода към боята. По този начин тя се разрежда и става по­бледа, което ще доведе до желания ефект.

4. Цветно тиксо
Цветното тиксо е много подходящо за украса, особено това с искрящи цветове. Вземете няколко цвята от него и с помощта на линия и молив отрежете тънки линии, с които да облепите яйцата си.

5. Салфетки с цветя
Салфетките и кухненската хартия с флорален десен са чудесен материал, който да използвате за украсата на великденски яйца. Трябва просто да отрежете рисунките с ножица и да ги залепите с лепило върху черупките на вече сварените яйца.

6. Семена и макарони
Дойде ред да включим и храната във вашата украса. Благодарение на семената от леща, ориз и някои по­ малки макарони може да превърнете яйцата си в истинско произведение на изкуството. Отново ще ви трябва лепило, с което да ги залепите. Няма да може да се чукате с тях, но за сметка на това са идеално украшение за празничната маса.

7. Пастели за декорация
Предварително сварете яйцата и ги оставете да изстинат. След това нарисувайте декорация с пастели. Децата могат да се включат успешно точно в тази част, защото тяхната фантазия няма граници.

8. Яйца с имена
За тази украса ще ви е необходимо предварително да си закупите стикери с букви. Върху вече сварените яйца напишете желаното име и ги потопете в боята. Щом прецените, че са готови, ги извадете и изчакайте да изсъхнат, без да махате стикерите. Когато боята не се разтича, отлепете буквите и се радвайте на единствени по рода си великденски яйца.

9. Великденско късметче
Вместо късметче с кафето ще ви покажем как да подарите късмет с яйцето. Първо трябва да пробиете и продухате суровото яйце, за да остане кухо отвътре. След това го боядисайте по какъвто начин прецените. Докато съхне, напишете посланието си върху продълговато листче хартия. След като яйцето е готово, свийте листчето и го пъхнете в дупката, която пробихте по­рано

Украинците оплитат демони в черупките

Изкуството на декориране на яйца в Украйна датира от древни времена. Има много суеверия, свързани с традиционните им писанки. Те защитават семейството от зли духове, катастрофи, мълнии и пожари. Тези със спираловидни мотиви са "най­мощните", тъй като се смята, че демоните и други зли създания ще се оплетат в спиралите завинаги. Всеки град и село, както и почти всяко семейство в Украйна има свой собствен специален ритуал, значения и тайни формули за боядисването на яйцата. Тези обичаи са запазени и предавани през поколенията до ден днешен.