Сайтове фантоми замесиха български манастири в продажбата на амулети за богатство, съобщава Нова телевизия. 

През последните седмици магичните медальони се появяват в безброй реклами в интернет. А обещанието е за бързи пари и охолен живот благодарение на вълшебните талисмани, изработени на светите места.

Кой продава амулетите за богатство и може ли покупката им да доведе до кражба на данни?

Охолен живот, без лишения и проблеми. И край на дълговете. Атрактивната реклама на амулет за богатство откриваме в сайт, докато търсим обяви за работа в интернет. Офертата обещава късмет, щастие, любов и защита от уроки. Но най-вече: бързи пари. И то благодарение на материал, добит в манастири.

В сайта - магичните свойства се потвърждават и от хора, които уж са изпитали ефекта на амулета за богатство.

Екип на Нова решава също да изпробваме силата на медальона. Според указанията в сайта попълва данните си и поръча. Не след дълго на телефонния номер, оставен във формата, с екипа се свързва представител на фирмата, за да уточни детайлите по доставката. Иска възраст и имена, за да изготвят индивидуален медальон.

Търговецът обещава бързи резултати след закупуване на магичния медальон. Освен бързи пари и край на дълговете, амулетът ще донесе и здраве, гарантира онлайн продавачът.

Амулетът е личен и се изработва индивидуално за всеки след наричане по име. Започва да действа в унисон с енергията ни след древен ритуал от наше име, става ясно още от рекламата.

За да можем всичко това да бъде постигнато в кратки срокове обаче, са нужни три, а не един амулет, става ясно от консултацията с търговеца по телефона. Така вместо обявената сума в сайта, цената на благополучието скача тройно. Но търговецът бърза да предложи отстъпка.

Откъде идва свръхсилата, вградена в амулета? Според някои от рекламите материалът за медальоните се взимал от три манастира в България, а тайната на неговата енергия се дължал на моливите на Св. Иван Рилски.

За да провери дали това е така, екипът отива в Рилския манастир. В светата обител разбират от медията за магичните амулети. Според архимандрит Макарий става дума за измама. „Такива практики може да има, защото винаги има хора, които злоупотребяват, но по никакъв начин не са съвместими с учението на църквата.

Онова, което нашата вяра и християнският закон проповядват е трудът, който благоускрасява, който възпитава и резултатът от него е онова, което наш ни храни, а не неща, на които им се придава магически произход.

Със сигурност има хора, които го правят и го използват за лична облага, но както се казва в светите писания „по делата ще ги познаете” – делата, когато са неблагочестиви, е ясно тази идея от кого идва – не е от Бога, не е от нашия Христос“, казва архимандрит Макарий.

И не само: религията отрича всякакви магически действия, категоричен е монахът от Рилския манастир. Житието на Св. Иван Рилски също не включва сюжети, свързани с амулети за здраве и богатство, разказва архимандрит Макарий.

Сюжетите с манастири, светии и древни или религиозни ритуали се използват, за да печелят доверието на хората, разкриват експертите.

Затова и времето на финансова криза не е случайно избрано за масово публикуване на такива реклами, смятат специалистите.

Проверка на Нова показва, че сайтовете, в които се рекламират амулетите за богатство, са десетки. Със сходни послания и снимки. А всеки детайл в тях води към покупка. Магичните свойства на медальона например се потвърждават от доказани психолози, лекари и финансови анализатори.